Командването на международните сили KFOR в Косово е постигнало споразумение с представители на Белград и Прищина за временна система за контрол на границата между Сърбия и Косово, съобщи агенция „Новости".

Припомняме, в сряда, 3 август, беше съобщено за постигането на, частично споразумение за Северно Косово.

След това косовското правителство постави 10 условия за постигане на трайно споразумение, сред  които забрана за внос на стоки от Сърбия, както и контрол върху всички хора и транспортни средства, напускащи Косово.

Днес косовският лидер Хашим Тачи коментира, че със споразумението Косово постига пълен контрол над своите граници, а въведената през юли забрана за внос от  Сърбия остава.

Той подчертава, че двата гранични пункта Ярине и Брняк остават затворени от съображения за сигурност и се разглеждат като военни зони.

Косовският премиер допълва, че споразумението предвижда прекратяване на блокадата на пътища в северната част на Косово, наложена от косовските сърби на 25 юли. По думите му, в района няма хуманитарна криза и евентуална хуманитарна помощ ще бъде приета, ако има необходимост от нея.

Железопътната линия Белград-Митровица ще бъде под контрола на косовската полиция, в сътрудничество с EULEX и KFOR.

Водачът на сръбската делегация в преговорите Борислав Стефанович, изрази задоволство, че според споразумението на границата няма да има косовски митничари, специални части и символи на държавата Косово.

Той информира, че се предвижда на пункта Брняк да има сътрудници на косовската полиция от Зубин Поток - 28 сърби и  трима албанци.

Договореният режим е временен и е в сила до 15 септември.

Постигането на съгласие между Сърбия и Косово беше обявено на 11-ия ден след изострянето на отношенията между страните. Напрежението беше предизвикано от опита на правителството в Прищина да постигне контрол над граничните пунктове Ярине и Брняк с помощта на полицейски спецчасти.  Косовските власти целяха налагане на ембарго за внос на сръбски стоки.

Техните действия бяха предприети като реципрочна мярка за непризнаването от страна на Белград на  косовските митнически печати.