Сметната палата няма как да контролира изразходването на субсидията на дадена партия в частта й „други разходи". Това обясни председателят на одитния орган Цветан Цветков, цитиран от БНР. Палатата, по думите му, извършва обстойни проверки на разходите. Според Цветков обаче съществува проблем, а именно, че членът от Закона за политическите партии, който определя начина на разходване на субсидията, бил много общ. Той не бил прецизиран.

В закона било записано, че субсидията и приходите от издателска дейност, членски внос и наеми от имоти, които са тяхна собственост, се харчат във връзка с участието на партиите в избори, за поддържане на техните партийни структури, за организационни разходи за организиране на различни мероприятия. След това идвал общият текст, а именно „и за други, присъщи за дейността на партията разходи". По мнението на шефа на Сметната палата този общ текст затруднява по-прецизния контрол върху начина на разходване на субсидията.

Одитите на политическите партии ще приключат към края на септември, обяви Цветан Цветков. Той обясни, че след публикуването на интернет страницата на Сметната палата на годишните финансови отчети и декларациите на дарителите, палатата трябва да извърши задължителни одити на политическите партии. Те трябва да се направят в рамките на шест месеца. Така че към 30 септември трябва да бъдат приключени одитите на партиите, които получават държавна субсидия, които са настанени в имоти общинска или държавна собственост или които са участвали в избори миналата година.

По думите на Цветков, задължителните одити са много подробни. Те представляват обстойна проверка - и фактическа, и документална. Проверяват се документите, които удостоверяват приходите и разходите. На място се проверява дали имотите са използвани по предназначение. При тези проверки одитният орган вече разполага с информация дали фактите и обстоятелствата в годишния финансов отчет отговарят на реалността.