Употребата на наркотици в България е сравнително постоянна. Най-масова е употребата на марихуана, като се наблюдава бурно увеличение на употребата на амфетамините. Това показват резултатите, поместени в годишния доклад по проблемите, свързани с наркотиците и наркоманиите в България за 2011 година.

„В България продължава тенденцията на общо увеличение на броя на учениците, употребили наркотици, който влиза в известно противоречие с тенденцията на лек спад в повечето европейски страни, най-вече в употребата на марихуана", заяви по време на пресконференция в София прес Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомания.

27% (около 15 000 - 17 000) от 15-16 годишни ученици са употребили поне веднъж в живота си какъвто и да е наркотик. Около 23% (12 000 -15 000) са употребили поне веднъж в живота си марихуана или хашиш, а 7% (4 000 -5 000) - амфетамини.

Това показва проучването, направено сред общо 2 217 ученици (1132 момчета и 1085 момичета) от 9 и 10 клас.

Момчил Василев обясни, че общото увеличение на броя на учениците в България, употребили наркотици се дължи предимно на значителното увеличение на употребата на други наркотични вещества, освен канабис, докато при употребата на канабис в общи линии продължава тенденцията на относително стабилизиране.

„В рамките на последните 8 години и при общите тенденции при употребата на различни основни вещества от малко под средното европейско равнище България е достигнала до малко над средното, а при амфетамините и екстазито - значително над средното равнище", обясни още Василев.

Центърът отчита и увеличение сред студентите, които са заявили, че някога през живота си са употребили дрога.

По думите му за последния месец около 100 000 са младите хора у нас на възраст 15-25 години, които са употребили някакъв наркотик. От тях 80 000 са се снабдили с канабис.

При проучване във всички затвори в страната е установено, че над 1/3 от затворниците са опитали поне веднъж в живота си някои от основните наркотици, като най-масово употребявани са канабис и хероин. Василев отчете, че една малка част от затворниците са се ограничили до еднократна употреба като в повечето случаи тя е продължена особено що се отнася до марихуана, хероин, кокаин, хашиш и амфетамини.

104 са новите наркотици, засечени на пазара у нас, като от тях 25 са нови психоактивни вещества.

От центъра отчитат, че през последните 3-4 години се е повишил броят на хората с ХИВ и хепатит С след употребата на някакъв вид дрога. Смъртните случаи обаче след 2008 година намаляват. Смъртността сред мъжете е 6 пъти по-голяма от тази сред жените.

Каналите на наркотици у нас се запазват през последните години. Кокаинът основно идва от Латинска Америка през Западна и Северна Африка към Европа. Трасето на хероина започва от Турция през България към съседните ни държави. „Цените на наркотиците в България са под средните за Европейския съюз като с изключение на кокаина и хероина при другите наркотични вещества разликите не са така големи", обясни още Момчил Василев.

Канабисът у нас върви за около 7,7 евро за грам в сравнение с ЕС, където на училищно ниво един грам марихуана се продава за 8,4 евро. Най-скъп е грам марихуана в Малта - 24,5 евро.

Един грам кафяв хероин у нас се търгува за 25 евро. Двойно повече той струва в ЕС. „Бях като гръмнат, когато разбрах, че в Швеция един грам хероин се продава за 160 евро. Това е нещо колосално", добави Василев.

Срещу 60 евро у нас и 65 евро в ЕС можем да си набавим един грам кокаин. Космическа цена - 143 евро дават специалистите за грам от този наркотик в Люксембург.

Амфетамините у нас се продават за 11 евро за грам, а в ЕС - за 15,7 евро. Екстазито у нас и в Съюза е почти на една и съща цена - съответно 6,5 евро и 6,7 евро.
По отношение на чистотата на наркотиците Василев отчита, че средното ниво на съдържание на активното вещество в канабиса се увеличава, а при хероина и кокаина намалява.

Василев отчете, че от 2010 година насам у нас се наблюдава недостиг на хероин на пазара. Причините за това според него са войните които се водят в Афганистан и Иран, което спъва трафика.

Освен това включването на пазара на двама основни потребители - Русия и Китай, според Василев може сериозно да "изсмуче" голяма част от хероина, идващ към Европа.

Най-много заловени наркотици у нас за последната година (за 2011) са хероинът и нехарактерни за нас вещества като кхат, което е „предпочитан наркотик в Сомалия". Повишава се вносът на метаамфетамини.

В България се увеличава относителният дял на универсалната превенция за сметка на селективната пред определени рискови групи, обясни още Момичл Василев.