Болшинството французи смятат, че шефът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан е жертва на заговор, съобщава Агенция Франс прес.

Според социологическо проучване, проведено по искане на френски медии, мнението за заговор срещу Строс-Кан, който е един от най-популярните политици в страната, споделят 57 %.

37 % от респондентите не считат шефа на МВФ за жертва на заговор. 11 % се въздържат от определено мнение.

Поддръжниците на версията за заговор са повечето от средите на социалистите. 70 % от привържениците на Социалистическата партия са убедени в невинността на Строс-Кан, а само 23 % не са убедени, че той е невинен.

57 % от респондентите считат, че видните представители на Социалистическата партия винаги са били достатъчно отговорни в поведението си, а 31 % смятат, че не е така.

Шефът на МВФ и френски политик Доминик Строс-Кан беше задържан в събота в Ню Йорк десет минути преди да отлети за Париж заради подадена жалба срещу него за сексуално посегатерлство от камерирека в хотел Sofitel.

В понеделник наказателният съд на нюйоркския район Манхатън остави Строс-Кан в затвора заради опасения, че оако бъде пуснат той ще се опита да избяга във Франция.