Циганите се насочиха към нов обект за кражби, съобщиха от „Зелени Балкани".
Става въпрос за белоглав лешояд К03 Българка, който е бил пуснат в природния парк "Сините камъни" край Сливен, а по-късно наблюдаван в Монтана.

Птицата е била уловена на 15 декември 2010г., като за нея е бил поискан откуп. „Похитителите" - местни роми, дочули, че лешоядът е ценен и решили да го „отвлекат", за да спечелят известна сума пари.

Пред news.bg от „Зелени Балкани" обясниха, че от известно време насам имат практика да съобщават на населението, когато в даден район се пуска ценна птица. Целта е, ако има проблеми с нея, навременно да се подават сигнали, за да може да се предприемат мерки. Така и станало в конкретния случай.

„Активното" лице в случая бил циганин, работил на сметище в близост до района, където кръжал лешоядът. След като разбрал, че птицата е рядка, организирал акция по залавянето й. „Похитителят" дори заплашил, че ще занесе Българка в местната циганска махала.

След незабавната реакция на Георги Стоянов от проекта "Завръщане на лешоядите в България", екип на РИОСВ - Монтана успял да открие каруцата с лешояда, прибран в чувал. Така и не се стигнало да плащане на откуп.

Съставен е протокол на място и птицата е транспортирана до адаптационната волиера в с. Долно Озирово. От „Зелени Балкани" допълниха, че Българка няма видими травми, носи всички марки, заедно с поставения радио-предавател, и демонстрира добър апетит.

На 27 декември 2010 г. лешоядът е преместен в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани в Стара Загора.

Според амбулаторните картони птицата не е отслабнала от месец февруари, когато е пристигнала в Центъра за пръв път в подготовка за пускане. Въпреки това, известно време тя ще бъде под експертното наблюдение на ветеринарите, след което ще бъде настанена обратно в ПП "Сините камъни", откъдето бе пусната през октомври 2010 г.

Според експерти Българка вече е запознат с района, както и с групата пуснати там лешояди и ще има най-добри шансове за адаптация.