Новите санкции на Европейския съюз срещу Русия заради конфликта в Украйна бяха публикувани в Официалния вестник на ЕС в петък сутринта.

Заявената цел на санкциите е да се ограничи вливането на средства в руската икономика, както и налагането на ограничения срещу отделни руснаци и украинци.

Москва обеща "спокоен и адекватен отговор" на евросанкциите
Още...

Мерки включват ограничения за износа на стоки и технологии с двойна употреба, ограничения за предоставянето на свързани с тях услуги и за някои услуги, свързани с доставката на оръжия и военно оборудване, ограничения за пряката или непряка продажба, доставка, трансфер или износ на определени технологии за нефтената промишленост в Русия под формата на изискване за предварително разрешение и ограничения за достъпа до капиталовия пазар за определени финансови институции.

Европейският съюз ограничава достъпа до европейските капиталови пазари на руските компании "Оборонпром", "Обединена авиостроителна компания (ОАК), "Уралвагонзавод", "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", "Сириус" (оптоелектроника за граждански и военни цели), "Станкоинструмент" (машиностроене за граждански и военни цели), "Чемкомпозит" (материали за граждански и военни цели), "Калашников" и др. общо девет компании от отбранителния сектор на Русия.

САЩ засилва санкциите срещу Русия
Още...

На европейските инвеститори, физически лица и компании, им е забранено да отпускат на руски контрагенти кредити за по-голям срок от 30 дни, да купуват и търгуват с нови техни облигации, акции и подобни финансови инструменти за срок на обръщение над 30 дни.
По-рано ограниченията не касаеха кредитирането и ценните книжа със срок на обръщение до 90 дни.

Освен това ЕС забранява на европейските компании да предоставят на руските си партньори услуги за проучване и добив на дълбоководен и арктически нефт, както и по проекти за шистов газ.

Новите евросанкции дисциплинират чиновниците ни, доволен Путин
Още...

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз призоваха да започне подготовката на допълнителни целеви мерки, което да позволи незабавното предприемане на допълнителни действия.

Още 24 физически лица са включени в новите санкции срещу Русия, сред които и приближени на Владимир Путин. Техните авоари са замразени и имат забрана за пътуване в ЕС.

Сред тях са заместник-председателят на Държавната Дума Владимир Жириновски и депутатите Светлана Журова, Владимир Левичев, Игор Лебедев, Иван Мелников, Александър Бабаков.

Като приближен на Путин е представен Сергей Чемезов, както и вицепрезидентът на Русия Юрий Воробьов.

В списъка със санкционираните лица попадат и лидери на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), сред които е и премиерът Александър Захарченко. Други членове на ръководството на ДНР, които влизат в черния списък, са Владимир Кононов, Мирослав Руденко, Генадий Циплаков, Андрей Пинчук, Андрей Родкин, Александър Караман, Георгий Мурадов и Михаил Шеремет.

Така обект на санкциите на ЕС срещу физически лица стават общо 119 души.

Припомняме, снощи Барак Обама обяви, че новите санкции на ЕС против Русия ще бъдат въведени съвместно и от Белия дом.

„Тези мерки ще увеличат политическата изолация на Русия, както и икономическата цена за нея, особено в сектори, които са важни за президента Владимир Путин и хората от обкръжението му", уточни Барак Обама.