Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев публикува в профила си във Фейсбук призив за помощ в борбата си за запазването на Странджа от поголовното изсичане на гората и разбиването на пътищата от претоварени камиони с трупи, които изнасят дървесината за чужбина.

Той публикува и снимки от сечта и унищожаването на републиканската пътна мрежа и четвъртокласните пътища в общината. "Публикувам това с молба. Бъдете с мен в тази битка! Трябва да спасим поне това, което е останало", пише кметът.

Той обяснява, че пред очите му тирове, претоварени с 10-15 тона над допустимото, разбиват пътищата от републиканската и четвъртокласната общинска пътна мрежа. "Пътища, водещи до туристически обекти, до най-стойностното ни наследство, нашата гордост - културната история, водещи до селата, до параклисите, до реките..."

Пътя Босна - Визица вече е почти непроходим, разоран е и пътят Малко Търново - Граматиково - Царево. Свлачище се е активизирало по пътя за граничния пункт и заплашва да се стигне до затварянето на единствения маршрут към Турция, пише Илиян Янчев.

Кметът публикува снимки на трупи край село Близнак и Евренозово.

"Знам, че парите управляват света, но позицията ни към тях не бива да бъде еднаква. Доходоносният бизнес с продажбата на дървесина днес вече се превръща в злоупотреба със земята ни, с хората, останали да живеят тук, с онези, вложили своите средства в развиване на туризъм, с мен, с вас. С всички.

Илиян Янчев пише, че за проблема вече е информирал областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

"Бъдете с мен в тази битка! Трябва да спасим поне това, което е останало!" призовава кметът на Малко Търново.