Жителите на Дортмунд и местните политици изпитват все повече тревоги във връзка с масовия приток към града на българи, повечето от които са в окаяно финансово състояние, коментира "Дойче веле".

Строителство и проституция - това са двете основни сфери, в които се "изявяват" пристигналите напоследък в Дортмунд българи - около 1000 души, заселили се в един от северните квартали на града, съобщава медийният портал ДерВестен.

След разширяването на Европейския съюз през 2007-ма година българите имат право на пребиваване, но не и да бъдат наемани на работа. Могат обаче да развиват собствен бизнес - 90 % от уличните проститутки в района са българки. А мъжете? Според местните хора те не са занимават с нищо, или най-малкото - с нищо законно.

"Те са сутеньорите, които контролират жените по тротоарите. По цял ден са на улицата, събрани в групички", казва една от жителките на квартала. Миналата седмица било получено оплакване от учениците в кварталната гимназия, че избират обиколни пътища, за да избягват събралите се по тротоарите хора. Хората от квартала казват, че били обиждани и нагрубявани, когато призовавали българите да не седят по предниците на паркираните автомобили и да не пикаят във входовете. "За благодарност ни издраскаха колите", обяснява един съсед, пожелал анонимност.

Отношението към чужденците не се дължи само на предразсъдъци. Това потвърждава Юлия Гайслер от местната социална служба. Там се регистрират все повече прояви на насилие, и то не само спрямо жени. Полицията засега не предоставя статистически данни, но главната прокурорка Ина Холцнагел разказва, че миналия петък се стигнало до бой пред една от кварталните кръчми, и сега двама българи - братя, са задържани в следствения арест за опит за убийство и опасни наранявания. Въоръжени с ножове и палки, те искали да си изяснят отношенията с турчин, посегнал на жената на единия от братята.

Порталът ДерВестен пише още, че българките-проститутки в улицата на червените фенери в Дортмунд, са 120. Повечето други жени са се изнесли, тъй като българките подбили цените.

"Те живеят при окаяни условия и са в много лошо здравословно състояние", казва Елке Репьолер от службата за консултации на проститутките "Кобер", която обяснява, че българките не могат да имат претенции за здравно обслужване и плащат извънредно високи наеми за съвсем мънички стаи. Немалко от жените се изхранват с боклуците от кофите, съобщава още Репьолер.