Главатарят на терористичната групировка "Окба ибн Нафаа", извършила атаката срещу тунизийския музей "Бардо" на 18 март, е ликвидиран в Тунис, съобщи премиерът на страната Хабиб Есид, цитиран ТАСС.

Тунизийските военни са успели да ликвидират "ключови елементи от групировката "Окба ибн Нафаа", начело с Локман Абу Сахр".

По-рано местната полиция информира, че силите за сигурност са убили девет екстремисти от "Окба ибн Нафаа" по време на спецакция в района на Гафза в южната част на страната.

Алжирският екстремист Халед Чаиб, известен още като Локман Абу Сахр, е свързван с повечето от последните терористични нападения в Тунис.

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу музея "Бардо", но тунизийското правителство смята, че то е дело на местната група "Окба ибн Нафаа", базирана в планините Чаамби покрай границата с Алжир.

Междувременно в столицата на Тунис започна народен марш срещу тероризма, в памет на жертвите на атентата. Според полицията в шествието участват над 12 000 души.

Демонстрантите скандират "Тунис е свободна страна, долу тероризма!".

Към шествието се присъедини туниският президент Бежи Каид Есебси, придружен от висши чуждестранни представители.

В знак на солидарност с Тунис в 3-километровия марш, при засилена охрана, се включиха френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, президентът на Габон Али Бонго, палестинският му колега Махмуд Абас и други чуждестраннии лидери.

Кървавият акт в Тунис отне живота на 22-ма души - 21 чуждестранни туристи и туниски полицай.