Кандидатът за президент на Русия Владимир Путин написа програмна статия, която ще излезе в понеделник, във вестник „Консомолская правда". В нея са набелязани мерки, чрез които до 2050 година населението на Русия трябва да се увеличи до 154 млн. души.

Путин подчертава, цитиран от Новости", че е против повишението на пенсионната възраст, като в същото време предлага да се увеличат заплатите на лекари и учители, както и стипендиите на ученици.

Владимир Путин предлага от 1 септември преподавателите в ВУЗ-овете да получават заплата, която да е на средното ниво за региона, в който се намират те. В периода 2013- 2018 професорите и преподавателите трябва да взимат 200 % от средната заплата за икономическия регион, в който се намират. Същите ориентири са предложени и за възнаграждението на лекарите.

Сред важните инициативи на настоящия премиер и кандидат за президент е създаването на работническа аристокрация, като до 2020 г. тя трябва да  е не по-малко от 1/3 от квалифицираните работници, което е около 10 милиона души.

В районите с негативни демографки показатели Путин предлага да се изплащат на семействата специални суми при раждането на трето и следващи деца до навършването им на 3-годишна възраст. По този начин доходът на тези семейства ще се повиши със 7 хиляди рубли.

Първостепенна задача е до 4 години да бъде ликвидиран недостигът на детски градини. Владимир Путин предлага да се вдигнат студентските стипендии с 5 000 рубли месечно

Той смята, че на Русия са й необходими телевизионни програми, посветени на класическата музика, театъра, изобразителното изкуство, литературата, историята, архитектурата.

Путин предлага също така редица мерки за ограничаване и ликвидиране на корупцията и бюрократичните схеми при строежа на жилища. Това би позволило намаление цените на жилищата с 20 %.

Владимир Путин коментира, че ако тази стратегия бъде реализирана, до 2050 година населението на страната ще се увеличи до 154 млн души. В противен случай обаче има опасност в същия период руснаците да намалеят до 107 млн.