Специализираният наказателен съд отхвърли искането на защитата по мегаделото „САПАРД" да върне обвинителния акт на прокуратурата. След два неуспешни опита съдия Пламен Панайотов даде ход по същество на процеса за източването на близо 7,5 милиона лева от европейската програма. Подсъдими са бизнесменът Марио Николов, съпругата му и още няколко души, съобщава БНР.

По-рано днес защитата на подсъдимите по делото за източване на 7,5 милиона евро от програма САПАРД поиска от Специализирания наказателен съд то да бъде прекратено. Този път се явиха всички подсъдими. В съдебната зала бяха и всички адвокати, но ходът по същество се забави, тъй като защитниците поискаха обвинителният акт отново да бъде върнат на прокуратурата.

Адвокатите смятат, че причината е липсата на яснота в обвинителния акт, което пречело на клиентите им правилно да разберат в какво са обвинени и така да защитят правата си. Прокуратурата отхвърли тези твърдения категорично и заяви, че в обвинителния акт всичко е ясно. Съдът си даде четири часа да мисли какво да прави с делото.

Припомняме, че подновеното мегадело започна с фалстарт през януари. Тогава заседанието се провали, след като се оказа, че спряганият за водач на групата за източване на милиони от САПАРД Марио Николов и адвокатът му Менко Менков не са редовно призовани.

На 26 февруари стартът на делото в спецсъда се провали за втори път. Причината беше, че двама от обвиняемите не са били редовно призовани.

В очакване на съдебното решение адвокат Менко Менков, адвокат на Марио Николов, обвини държавното обвинение, че напук иска делото да се гледа в съда въпреки липсата на престъпление. Според Менков, прокурор Андрей Андреев е внесъл делото в спецсъда, но не по вътрешни убеждения. Андреев отрече и се позова на очакванията и на Брюксел за осъдителни присъди по евромегапроцеса.

Марио Николов и останалите подсъдими бяха задържани през 2006-а година. Софийският градски съд им постанови тежки осъдителни присъди, но после Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата. Николов и останалите подсъдими преди време се възползваха от промяна в НПК, която отмени така наречената „фигура на вечния обвиняем" и поискаха или разследването срещу тях да бъде прекратено, или повторно да бъде внесено в съда. Така то се появи в междувременно създадения специализиран съд за дела срещу организираната престъпност.