Над 7 000 души са се включили до момента във фейсбук група за подкрепа на четиримата младежи, арестувани във връзка с взрива на 29 юни в Сандански пред клуб на Евророма.

Припомняме, Николай Йовев, Сашо, Стоян и Васил са обвинени за взрива пред офиса на партия Евророма в Сандански на 29 юни, когато избухна бомба с голям тротилов еквивалент. По време на експлозията пострада тежко един мъж.

Групата „Националистите от Сандански са невинни - освободете ги!" е създадена ден след като момчетата са арестувани и според създателите й, задържането на четиримата е свързано с тяхната активна обществена дейност.

В писмо, изпратено до медиите, защитниците на четиримата твърдят, че момчетата са с чисто съдебно минало и до този момент повечето от тях никога не са имали проблеми със закона. Тоест, те дори не са в графа „обичайни заподозрени", като хора с криминални прояви. Но всички те са активни националисти с ясно изразени граждански позиции, критикуващи остро властта и корупцията, както на местно, така и на национално ниво.

Във връзка с основното доказателство срещу задържаните - взетите от тях натривки, които показват наличие на химични вещества, които влизат в състава на взрива, защитниците на задържаните поясняват, че взетите натривки показват основно наличие на микрочастици амониева силитра (селскостопански химически тор) и други вещества, които спокойно могат да попаднат по ръцете на всеки, без дори да подозира това.

Адвокатите не изключват и версията, резултатите от експертизата да са манипулирани. Според защитниците, тези натривки са само косвени доказателства и не са достатъчни за повдигане на обвинение. Според националистите прокуратурата още от самото начало е имала пристрастно отношение и не е допускала събиране на оневиняващи доказателства, което е нейно задължение по закон, категорични са националистите.

Според тях момчетата са оставени за постоянно в ареста, въпреки че всички имат алиби. Националистите алармират и че са правени опити за оказване на психологически натиск върху близки на задържаните, с цел да се осуети подготвян в тяхна защита протест. Присъствали на заседанието изказват съмнения, че върху момчетата е упражнен тормоз. Те са обезпокоени и от това, че прокуратурата ще се опита да им припише и
други неразкрити взривове
в Сандански.

На 2 юли, три дена след задържането на четиримата, в Сандански е намерена втора бомба от същия тип, преди тя да експлодира. Информацията за това обаче е потулена, твърдят защитниците.

В същото време стават известни и други факти около силно повишената криминогенна обстановка в района на Сандански. На 3 юли, в разложкото село Баня, са застреляни с
автоматично оръжие
Васил Донев и охранителят му. Двама други, придружавали ги, са тежко ранени. Въпросното лице е с богато криминално минало, задържан за ДДС измами и свързан с организираната престъпност. Сочен е за близък на Гипса, един от т.нар. „кокаинови крале", задържан в Италия.

Явно е, че в района има сблъсък на криминални интереси. Силно вероятно е тези два случая да са свързани. Полицията, обаче отказва да допусне подобна хипотеза.

Според националистите някой в държавата няма интерес да се провежда подобно разследване, защото не се знае кой с какви протекции се ползва и какво е възможно да излезе на яве. За пореден път в България, невинни хора са задържани и влачени по съдилища, докато явни престъпници и бандити се разхождат безнаказано на свобода, твърдят още националистите.

„За нас няма съмнение - случаят е използван, както за саморазправа с политически неудобните активисти, така и за прикриване на вражда между бандитски групировки. Ние сме твърдо решени да не допуснем невинни момчета, да станат изкупителна
жертва за чужди престъпления и животът им да бъде унищожен. Ще хвърлим
всички сили, за да ги освободим!"
, заявяват в заключение те.