Гръцкото правителство поиска нова двугодишна програма от Европейския съюз за спасяване на страната, само часове преди изтичане на крайния срок за сключване на сделка.

По-конкретно става въпрос за двугодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност за пълно покриване на финансовите нужди на Гърция и паралелно преструктуриране на дълга, се посочва в изявление на гръцкото правителство, цитирано от „Ройтерс".

Гърция обяви, че няма да плати днес на МВФ
Още...

"Гърция остава на масата на преговори", се посочва в изявлението, в което се допълва, че Атина търси "приложимо решение за оставане в еврозоната".

Правителството ще продължи преговорите, търсейки "жизнеспособно споразумение" в рамките на еврозоната, се посочва още в изявлението.

Предложението на Ципрас не включва някоя от мерките за икономическа реформа на европейските кредитори, които се преговарят от месеци.

Този ход е поредният опит на Гърция да принуди международните кредитори, след като разговорите се провалиха през уикенда.

Ципрас призова за изненадващ референдум на 5 юли за последния пакет от мерки за строги икономии. Европейските лидери заявиха, че в крайна сметка този вот е за оставане на страната в еврозоната.

Германия няма да преговаря с Гърция преди референдума
Още...

Гръцкото правителство обяви, че ще пропусне плащане към Международния валутен фонд днес в момент, когато страната се готви да излезе от защитата на спасителния режим на Европа в полунощ.