Измитането на ДПС е мисия невъзможна и това е новата политическа реалност. По този начин лидерът на партията Лютви Местан разтълкува днешния изборен резултат.

„Що се отнася до мераците на основните опоненти на ДПС, които имаха стратегическа цел „измитането" на ДПС, резултатът на ДПС показва, че това е мисия невъзможна", се похвали пред журналисти ДПС председателят на влизане в НДК в изборната нощ.

Движението ще бъде една от много малкото партии, които ще дадат официален брифинг в изборната нощ.

Местан припомни, че една от целите на движението е била да съхрани позициите си в местното управление и ако може да го разшири.

Имаме над 30 спечелени общини, а в над 20 сме на балотаж", пресметна Местан и уточни, че това е равносметка само на сигурните изборни резултати.

„Тезата ми, че местният вот ще зададе нови политически реалности е актуална, въпреки коренно противоположните анализи, които чуваме тази вечер", продължи лидерът на движението.

ДПС лидерът обърна внимание и на формулата на управление на страната ни.

„Ако в крайна сметка се окаже, че някои от коалиционните партньори на ГЕРБ имат повече на брой министри, отколкото кметове на общини, бих препоръчал да бъдат малко по-внимателни с менторския си тон както спрямо премиера, така и спрямо останалите политически сили", посъветва Лютви Местан.

И този път той призова за конкретен прочит на кодираното във вота на българските граждани.

С поглед към референдума Местан увери, че ДПС по никакъв начин не е бойкотирала националното допитване.

ДПС наистина губи в сравнение с парламентарните избори. Това признание направи лидерът на движението Лютви Местан по-късно на среднощна пресконференция в НДК.

Това обаче не е загуба на политическа подкрепа. Това са служебно отнети от ДПС близо 120 000 гласа заради безумната фигура на уседналостта на Изборния кодекс, въведена само в България така, че да отнема правото на глас на българските граждани", намери веднага отговор Местан.

Той не пропусна факта, че ДПС дава пресконференцията си преди първата и втората политическа сила - ГЕРБ и БСП. „Има нещо необичайно в този факт", загатна Местан.

Той отчете, че движението е спечелило 31 общини на първи тур, в 23 е на балотаж, като в 14 от тях ДПС е първа политическа сила. Между 330 и 350 000 са гласувалите за ДПС на днешните местни избори.

Лютви Местан се похвали, че изборният им резултат е вторият по сила за партията от създаването ѝ насам, а първият е постижението им през 2007-ма година.

Трябва да сме слепи, за да не видим новата политическа реалност", заяви Местан с поглед към формулата на управление у нас. По думите му изборните резултати са потвърдили тезата му, че след местния вот ще е необходима промяна на коалицията.

Резултатът на ГЕРБ е впечатляващ, призна лидерът на ДПС, като посъветва партията на Бойко Борисов за втория тур на местния вот да разчита на посланията си, а не на държавната машина.

Местан се обърна и към останалите партии от управляващото мнозинство със следния съвет: „Не им го пожелавам, но, ако и след втория тур се окажат с повече на брой министри от кметовете им на общини, е естествено да се очаква да бъдат по-внимателни с менторския си тон спрямо Борисов и останалите участници в политиката".

Според Местан партията му не е компетентна дали да има властово разместване. Запитан дали ще се обърне пряко към Бойко Борисов с въпрос дали ще замени коалиционните си партньори с ДПС, партийният лидер увери, че диалогът му с премиера ще остане в рамките на оста власт - опозиция.

Не заявяваме претенции за участие в централната власт в това Народно събрание. Кого ще избере за коалиционен партньор или воденичен камък, е негово решение, отсече Местан за Борисов.

Ние обаче ще твърдим, че тази формула е порочна, не съответства на статута ни като пълноправен член на ЕС и НАТО. Местният вот подсказва посоката на изправяне, оценката ни към властовата формула обаче не следва да се чете като заявка от ДПС за влизане в управленска конфигурация в рамките на 43-тото НС. Надявам се да успокоих онези партии които виждат в ръста на ДПС притеснение за собственото си място в управлението, обяви Местан.

За него все пак има необходимост от нова формула на властта, европейска по своята същност. Дали някой ще има доблестта да прочете това като послание на избирателите, но това разминаване между оценка на избирателя с властовите позиции ще генерира напрежение в управляващата коалиция, предрече партийният лидер. Кой както да украсява представянето на коалиционните партньори, представянето им не съответства на властовите им позиции, убеден е Местан.

Управляващите се провалиха в стратегическата си цел да „изметат" ДПС от политиката, повдигна отново въпроса Местан. Той уточни, че въпросната цел е била на две от съуправляващите държавата партии.
Загубиха тази битка с ДПС", убеден е лидерът на партията. По думите му обаче тази загуба е добра за България и за развитието на политическия процес у нас.

Това е новата политическа реалност", констатира ДПС председателят. Той обаче отново успокои, че думите му за необходима промяна на конфигурацията на властта у нас е само оценка на движението, в която не може да се види желание за власт.

На ДПС не може да се гледа като безусловен донор", бе отговорът на Местан за това дали партията ще подкрепи на балотаж кандидати на ГЕРБ.

„Много е важно да видим зрелостта на българската демокрация  и дали е възможна обратната посока на подкрепата - не от ДПС, а подкрепа за ДПС в общини, където сме първа политическа сила", посочи лидерът на третите по сила в парламента.  
„Ако не е възможно, ние имаме проблем, защото интеграцията е интеграция, когато протича в двете посоки", отсече още той.

Въпреки това при вземане на решение за евентуална подкрепа на кандидати на други партии в ДПС ще се водят от очакванията на избирателите си по места, от тяхната оценка за кандидатите.

Дали бежанската криза има отношение към вътрешната ни политика - несъмнено. Има страх от бежанската вълна, не само у нас, но и в Европа. Убеден съм, че той не е от броя им, а от различието - етническо, религиозно и културно, интерпретира и международната обстановка спрямо изборния резултат Местан.

За него обаче резултатът на ДПС е добра новина за политиката ни, защото „моделът на съвместяването на етнорелигиозните различия, който предпазва България от радикализми, е ценен капитал на България, който трябва да бъде съхранен, изведен пред скоби, ако имаме политическата култура да проумеем това".

Гласовете си получихме заради ценностните си политически послания, убеден е Местан за своята партия.

За сценарий избори 2 в 1 - парламентарни с президентски, Местан сметна, че предвид вота за ГЕРБ днес въпросът за предсрочни избори в голяма степен ще зависи от Борисов. Той се прелегитимира във властта, но не мога да кажа същото за коалиционните му партньори. Животът на този кабинет ще зависи от формулата на властта, убеден е Местан.