Повредата в руската междупланетна станция „Фобос-Грунт" може да е причинена от американски радар. Според руски експерти аварията на станцията може да е причинена от мегаватов импулс, излъчен от американски радар.

Местни специалисти, цитирани от Комерсант, твърдят, че „Фобос-Грунт" е попаднала в зоната на действие на радар, инсталиран в атола Куаджалейн, Маршалови острови, и проследяващ траекторията на астероид.

Предстои в петък комисията, която разследва инцидента с космическата станция, да излезе с официално изявление за причините, довели до падането й.

По-рано и "Роскосмос" намекна за външна намеса в повредата на станцията. „Твърде често нашите апарати имат проблеми, когато летят над тъмната за Русия страна на Земята - там, където не виждаме апарата и не приемаме телеметрични сигнали от него", коментираха от агенцията.

Припомняме, на 15 януари отломки от „Фобос-Грунт" паднаха в Тихия океан.
„Фобос-Грунт" е първата от 15 години насам руска автоматична междупланетна станция, която трябваше да достави почва от Марс.

След изстрелването й обаче на 9 ноември 2011 година част от двигателната система не се включи, след което апаратът не можа да бъде изведен на траекторията за полет до Марс. Сондата остана на ниска околоземна орбита и постепенно започна да губи височина.
Разрушаването на апарата след навлизането му в атмосферата ще стане на около 100 км. височина. „Фобос-Грунт" тежи 13,5 тона, от които 11 тона са горивни компоненти.