Австрийският фонд ЕПИК, който заяви интерес към оздравяването на Корпоративна търговска банка, официално се разграничи от Цветан Василев и фирмата "Бромак" в писмо, изпратено до БНБ и медиите.

В него от ЕПИК уточняват, че представляват Държавния фонд на Оман, който има малко над 30 на сто от акциите в КТБ. Също така подчертават, че нямат специално споразумение с ВТБ "Капитал", но имат подкрепата им в усилията за спасяване на банката.

Също както и при официалното писмо на Оманския фонд, ЕПИК настоява за среща с представители на БНБ и други държавни институции, на която да се изработи график за работата по оздравяването на банката и да се обсъдят "екшън" планове. Конкретни предложения и числа не са посочени.

На свой ред бившият подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор" проф. Емилия Миланова прогнозира пред БНР, че вероятно няма да има друга възможност, освен да се отнеме лицензът на КТБ, защото обезценката на кредитите ще бъде достатъчно голяма. Тя прави тази преценка на база предварителния доклад на одиторите, който беше разпространен в публичното пространство.

Като оздравителна процедура, специалният надзор трябва да се провежда за много кратко време, категорична е проф. Миланова.

По думите й е абсурдно банката да е затворена за толкова много месеци и да не изпълнява абсолютно никакви операции, да не се провеждат никакви оздравителни операции по отношение на нея, а да се очаква, че ще се случи нещо оздравително.

Според проф. Миланова трябва да се създаде работна група от представители на БНБ и Министерството на финансите, която да подготви няколко варианта за оздравяване на банката с участие на акционерите или инвеститори.

Припомняме, че в понеделник квесторите в КТБ внесоха в БНБ доклада на одиторските фирми за състоянието на банката, но резултатите от него все още не са оповестени публично. Служителите в дъщерната на КТБ - ТБ "Виктория" пък алармираха, че именно надзорниците източват банката.