Бившият американски президент Джералд Форд е починал на 93-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Джералд Форд е първият държавен глава в историята на САЩ, който не е избран от нацията. Той стана президент след оставка на Ричърд Никсън на 9 август 1974 г. заради аферата Уотъргейт.

Малко след като заема поста Джералд Форд помилва Никсън за всякакви престъпления, които може да е извършил по служба. Това предизвика множество противоречия сред американската общественост.

По време на своя мандат е избран за член на Комисията Уорън, която разследва обстоятелствата около убийството на Джон Кенеди.

Джералд Форд атакува провежданата от Джонсън политика спрямо Виетнамската война. Заедно със сенатор Дъркинс обикалят страната и предлагат алтернативен план на Републиканската партия за воденето на военните действия.

Форд е и президентът, който на 23-ти април 1975 година обяви "войната във Виетнам за приключила що се отнася до Америка".

След смъртта на Роналд Рейгън на 5 юни 2004 г. Форд е най - старият жив президент. Той е един от двамата президенти стигнали до 92 годишна възраст и е втория по дължина на живота, след Рейгън, който достига до 93 години и 120 дни.