Излязла от коритото си река е заляла три участъка от пътя Лопушански манастир - с. Меляне - Попов мост с дълбочина от 20 см до 50 см. Реката се намира в близост до пътя е преляла поради обилните валежи, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура". В момента се работи по възстановяване на дигата на реката. От Пътната агенция препоръчват на шофьорите да се движат в участъка само при необходимост с повишено внимание и с високопроходими автомобили.

Пред бедствено положение са в Монтанско, където в община Георги Дамяново седем села са откъснати от света, а жителите им останаха без електричество, съобщава Нова телевизия. Третокласният път към планинските села Копиловци и Дълги дел е наводнен на три места и от сутринта пътят към тях е затворен. В момента доброволци и спасителни екипи се подготвят да изграждат временни диги с чували от пясък и камъни, за да може да се възстанови движението.

По думите на кмета на община Георги Дамяново Делян Димитров няма опасност за хората, но има наводнени къщи. Има риск обаче да прелее един от язовирите в региона - Балова шума, чийто преливник вече е отворен.

Придошлите води на река Огоста са засегнали и десетки декари обработваема земя.

Продължителните валежи наводниха къщи и във Видинско. Има сигнали за засегнати къщи в селата Бела Рада, Ивановци и Арчар, информира началникът на пожарната в областния град Димчо Горанов, цитиран от БиТиВи. Екипи на видинската пожарна работят по всички сигнали, в село Дреновец работи и общинският щаб за защита при бедствия.

Започва контролираното изпускане на язовир „Копринка” край Казанлък, който е пълен почти на 100% от обема си и има опасност от преливане, информира БГНЕС. От общината предупреждават жителите в района и по поречието на Тунджа, че е възможно да бъдат затворени пътищата заради заливането им от реката. Следят се всички язовири в общината и при необходимост те ще бъдат изпускани. Обемът на язовир „Копринка” е 160 млн. куб м.

Припомняме, че в 16 области в Западна и Централна България за днес е обявен жълт код за обилни валежи, а МОСВ предупреди за очаквано чувствително увеличение на обема на речния отток в цялата страна.