Китай планирал да достави оръжие на силите на либийския лидер Муамар Кадафи. Това съобщава журналист от канадското издание The Globe and Mail, като информацията е потвърдена и от представител на Преходния съвет.

Съгласно получени документи, държавни оръжейни компании на Китай изразили готовност да предоставят на силите на Кадафи оръжие и боеприпаси на обща стойност 200 милиона долара в края на месец юли. Доставката на оръжието трябвало да стане с посредничеството на Алжир и ЮАР.

По думите на началника на военния комитет към Преходния национален съвет Омар Харири данните от документите, с които се е сдобил журналистът, обясняват появата на ново въоръжение в ръцете на войските на полковника.

Почти съм сигурен, че това оръжие е доставено и използвано срещу нашия народ, добавил още Харири, след като се запознал с документите.

Намерените документи подробно описват посещение на либийската дипломация в Китай от 16 юли. В хода на визитата представители на силовото ведомство на Либия провели преговори три китайски оръжейни компании - China North Industries Corp. (Norinco), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) и China XinXing Import & Export Corp.

Сред оръжията, които китайската страна била готова да достави на Либийската Джамахирия, имало и ракети и ракетни установки. Според The Globe and Mail китайските власти биха могли да предложат по-конкретно ракети QW-18 клас „земя-въздух". По своите характеристики този тип ракети силно наподобяват американската система „Стингер" и е способна да порази военен вертолет или самолет.

От външното министерство на Китай категорично опровергали информацията за въоръжаване на силите на Кадафи. Алжир и ЮАР отказали коментар по случая. Интересното е, че и трите страни се обявиха против намесата на силите на НАТО в гражданската война в Либия, но подкрепиха оръжейното ембарго, наложено на Джамахирията.

В същото време представител ма НАТО в Белгия също постави под съмнение възможността за оръжейни доставки от Китай по посока либийската страна.