Милиардерът Доналд Тръмп иска заразените с ебола американци да останат далеч от родната си страна.

В поредица от публикации в социалната мрежа Twitter, Тръмп споделя, че лекарите, които лекуват еболата, са чудесни, но ако се разболеят не бива да се връщат в страната си за лечение.

Припомняме, двама американски здравни работници се заразиха със смъртоносния вирус, докато работили в болница в Либерия. Единият от тях - д-р Кант Брантли в събота бе транспортиран до родината си. Състоянието му се подобрява. Очаква се тази седмица да бъде транспортирана и асистентката му Нанси Райтбол, която също е заразена.

Една от публикациите на американския бизнес магнат гласи: „Съединените щати не могат да позволят хора, заразени с ебола, да се връщат у дома. Лекарите, които пътуват толкова надалеч, за да помагат, са чудесни, но трябва да си понесат последствията".

Тръмп далеч не спира дотам. Той казва още, че Щатите трябва да „спрат всички полети, идващи от страните, където върлува ебола", тъй като заразата ще се разпростре и през „нашите граници".

По-рано директорът на Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ призова за спокойствие заради страха, че заразените американци се завръщат в страната си.

„Надявам се, че разбираемият ни страх от непознатото няма да намали състраданието ни към болните, когато се върнат у дома", казва д-р Том Фрийден.