emaxpress

Министерски съвет предложи промени в Наказателния кодекс, с които за убийство на животни да се предвижда наказание от една до три години затвор.

Ако убийството на животно е извършено по жесток или особено мъчителен начин, както и в присъствието на непълнолетно или малолетно лице, санкцията е завишена - до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че е имало сериозна дискусия по темата.

Коментар е имало от правосъдното министерство, че наказанията са много високи.

Промените в НК идват от Министерството на земеделието и храните, което по думите на министъра, се е съобразило с мнението на неправителствените организации.

Промените няма да засегнат лова и традиционни навици на българското население като коледното колене на прасета. Мирослав Найденов обясни, че хуманното умъртвяване на домашни животни не влиза в закона.

Ако куче нахапе детето ви и след това вие го убиете - това е саморазправа, посочи министърът. В такъв случай човек посегнал над животно може да попадне под ударите на закона. Друг е случаят, ако става въпрос за самоотбрана, обясни още той.

Припомняме ви, че след последния случай на насилие над животно, темата за необходимостта от криминализиране на подобни прояви отново стана актуална.

В София дори се проведе и протест пред сградата на Народното събрание с това искане.