Руският газов гигант „Газпром" е върнал в края на 2014 година около 1 милиард долара на европейските си партньори Eni, EDF и Wintershall във връзка с газопровода „Южен поток". Това става ясно от отчет на руския холдинг.

Общо компанията е изплатила 56,12 милиарда рубли, което е около 1 милиард долара по курса в края на 2014 година. Сделката е съобщена още в края на миналата година, но без да се разкрива точната сума. Тогава Москва обяви, че прекратява проекта „Южен поток".

На италианската компания ENI руският холдинг е върнал 22,4 милиарда рубли за 20% от дяла в South Stream Transport BV, а на френската EDF и германската Wintershall, които имат по 15% дял в проекта, по 16,8 милиарда рубли.

Трите компании са партньори на „Газпром" в South Stream Transport BV. Те трябваше да изградят газопровода по дъното на Черно море от Русия до България.

Според „Интерфакс", който се позовава на източници, „Газпром" не е бил задължен да изкупи дяловете, обаче е предприел тази стъпка с цел да запази контракта South Stream Transport за изграждане на тръби с италианската компания Saipem, която има съответните разрешителни от италианските власти. Тръбите за строителството, по информация на агенцията, вече са изградени и в момента се намират на българското пристанище Варна.