Пловдивския районен съд отложи за 18 октомври делото на съдия Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, съобщава Радио Пловдив.

Тодорова съди Цветанов за клевета заради интервю, в което той заявява, че Тодорова работи в услуга на организираната престъпност.

В жалбата си магистрат Мирослава Тодорова твърди, че вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за работата й като съдия, така и за дейността й на председател на Съюза на съдиите в България. Въпреки това тя не иска парично обезщетение и ако Цветанов бъде осъден, той ще трябва да плати на държавата глоба между 5 хиляди и 15 хиляди лева.

Делото срещу Цветанов попадна в Пловдивския районен съд, след като Върховният касационен съд прецени, че то не трябва да се гледа в Софийския градски съд, тъй като там работи жалбоподателката.

На днешното трето по ред заседание на съда по делото магистрат Екатерина Роглекова насрочи поредно заседание, тъй като защитничката на Цветанов - адвокат Десислава Добрева поиска съдебни удостоверения от Софийския градски съд за това каква продължителност имат наказателните дела, водени от Тодорова, от 2004 до края на 2011 година.

Сред тях е и това срещу рецидивиста Васил Маникатов, чийто процес визира в интервюто си министър Цветанов. Според защитата на Цветанов тази справка може да покаже, че съдия Тодорова е бавила мотивите си по наказателни дела.