Зърнопроизводители и собственици на земеделски земи излязоха на протест срещу орязването на парите за земеделие в бюджета за следващата година.

Заради стачката са организирани 25 сборни пункта в страната, а по границите и по основните пътни артерии у нас общо се очаква да се включат 2 500 селскостопански машини.

В протеста, освен от Асоциациите на земеделските производители и зърнопроизводителите, ще се включат и собственици на земеделски земи, фермери и дори пчеларите, заяви Динко Жеков, зам.-председател на съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област.

Причината за стачката е фактът, че в гласувания на първо четене проект на Бюджет 2012 са заложени с 230 милиона лева по-малко в сектор „Земеделие".
В подписаната месец преди изборите финансова рамка  между кабинета и големите браншови организации обаче, беше заложено в сектора да влязат 570 милиона лева.

Финансовият министър Симеон Дянков публично се отказа от подписа си под документа и дори предупреди стопаните, че ако излязат на протест и блокират страната, предвиденият за тях бюджет може да бъде намален още.

В отговор зърнопроизводителите поискаха незабавната му оставка.

Протестните действия се изразяват в изкарване на машини и хора по указани маршрути и последващо затваряне на пътища и гранично контролно-пропускателни пунктове, съобщават от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От там посочиха и част от  определените маршрути и места, откъдето започват протестните действия:

  • За Видин, Монтана, Враца: главен път София - Враца, на моста на гр. Мездра;
  • За Плевен, Кнежа: главен път София - Русе на детелината на село Ясен;
  • За Никопол, Свищов, Горна Студена: главен път София - Русе на разклона на Горна Студена;
  • За Велико Търново, Павликени: главен път София - Варна на разклона на с. Пушево.
  • За Добрич: Към Дунав мост, към ГКПП Кардам, към ГКПП Дуранкулак, Околовръстното на Добрич;
  • За Пловдив, Пазарджик - Карловско шосе.
  • За Стара Загора, Хасково, Свиленград: Сборен пункт квартал Кольо Ганчево, Стара Загора - от
  • Стара Загора към ГКПП Капитан Андреево. От Стара Загора към Свиленград, от Хасково към
  • Свиленград - сборен пункт в село Капитан Андреево.
  • За Лесово, Ямбол: сборен пункт на летище Тенево в посока ГКПП Лесово
  • За Бургас, Сливен (и част от Ямбол) - сборен пункт Петолъчката
  • За Попово, Търговище - към Дунав мост.

В протеста на зърнопроизводителите се включват стопани от Пловдивско, Пазарджишко, Велико Търново, Ямболска област, Стара Загора, Бургаска област, Добрич, Силистра, Русе, Хасково, Търговище, Ловеч.

Неправителствените организации от сектор „Земеделие" дадоха срок на управляващите в декларация да преразгледат и променят внесения закон за Национален бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие" 2012 г.

През този период не се осъществи диалог, се казва в обръщението, изпратено от Национален комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие".

Обръщението е подписано от Асоциация на земеделските производители в България; Национална асоциация на зърнопроизводителите; Българска асоциация на собствениците на земеделски земи; Национален съюз на земеделските кооперациите в България; Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010 и Българска асоциация на фермерите.

Христо Цветанов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, обясни пред news.bg, че към момента не се предвижда затваряне и блокиране на пътищата.

Той допълни, че единственият начин, по който фермерите ще пречат на движението на шофьорите от пътната инфраструктура е, това че машините се движат бавно и ще забавят водачите. Цветанов не може да каже колко точно стопани се включват в днешния протест, но посочи, че те се увеличават с всеки изминал час. Той очаква поне 3 000 машини да бъдат ангажирани в стачката.

На този етап протестният комитет не е взел решение да се включи в общонационалните протести на 30 ноември, организирани от синдикатите.

Председателят на АЗП припомни още, че веднъж исканията на зърнопроизводителите, а именно изпълняване на подписаното Споразумение от браншовите организации и представители на изпълнителната власт и ненамаляване на плащането по схемата за единица площ.

Запитан дали стопаните дават краен срок на кабинета, той отговори, че крайният срок изтича с окончателното приемане на бюджета за сектора.

Цветанов отхвърли твърденията на премиера от по-рано днес, че с протестите се иска оставката му. Напротив, моето лично мнение е, че искаме силен премиер и стабилно правителство, с което може да се работи, коментира той.

Протестите на земеделските производители не са политически, изтъкна Красимир Аврамов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, цитиран от БНР.

Ние подписахме рамка за 3 години напред, обаче още първата година тя беше орязана с 230 млн. лв., което ще доведе до непредсказуемост на процесите в земеделието. Тази година се очертава много трудна. Развитието на есениците не е добро, на рапицата - също и доходите от селскостопанска продукция ще бъдат много ниски, обясни той.