Правителсвена комисия, назначена от Ехуд Олмерт да разследва войната в Ливан през миналото лято, обвини премиера в липса на внимателна преценка, отговорност и предпазливост, като заключава, че той прибързано е въвлякъл страната в конфликта без цялостен план.

Секретарят на кабинета заяви, че премиерът не обмисля възможността за оставка въпреки призивите от коалиционните партньори и опозицията.

Докладът трябва да бъде публикуван по-късно през деня.

Олмерт и министърът на отбраната Амир Перец вече са загубили голяма част от подкрепата за тях заради конфликта, съобщава АП.

Разчитайки на масирани въздушни удари, препоръчани от главнокомандващия армията генерал Дан Халуц, Ехуд Олмерт  обеща, че Израел ще разгроми Хизбула и ще върне двамата войници, отвлечени от бойци на групировката, но нито едно от двете не беше изпълнено.

Халуц вече подаде оставка.

Комисията, оглавена от съдията Елияху Виноград, е проследила първите шест дни от военните действия, като отделя внимание и на развитията след изтеглянето на Израел от Южен Ливан през 2000 година.

Според предварителна информация, която обаче беше потвърдена от израелски представители, в доклада се посочва, че Дан Халуц не е представил пред политическото ръководство достатъчно военни варианти, подценил е ракетната заплаха и е премълчал различни мнения във военното командване.