Авиоотряд 28" е осъществил 245 полета повече за периода 2005-2009 година в сравнение с 2009-2013.

1 551 са полетите по време на Тройната коалиция срещу 1 306 по времето на управлението на ГЕРБ, което в момента е разследвано от временната анкетна комисия в 42-то Народно Събрание.

Тези данни изнесоха бившият транспортен министър в кабинета „Борисов" Ивайло Московски и бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов по време на нарочна пресконференция в централата на ГЕРБ.

Двамата са членове на анкетната комисия, но поради решението на бившите управляващи да не влизат в парламента и поради отказа комисията да разследва и предишни периоди, те не участват в нейните заседания.

Московски и Горанов са поискали информация от ръководството на авиоотряда за периода 2005-2009 и след като изрично подчертаха, че данните са им непълни, тъй като голяма част от тях са иззети от прокуратурата, разкриха интересни дестинации, по които е летяла властта и в по-предишния мандат.

При полет до Австралия и предвидено кацане в Канбера, членове на екипажа са настояли да разгледат операта в Сидни, което е струвало 50 000 долара, разкри Ивайло Московски.
Той сподели още за странни полети до Папуа Нова Гвинея, както и до Перу откъдето делегацията се връща без няколко министри, а един от тях остава на Каймановите острови.

Бившият транспортен министър попита и кой е платил полета с правителствен самолет на журналистката Елена Йончева, която две седмици е снимала бунтовници в Сомалия. Според него, е много вероятно да се окаже, че правителството на Бойко Борисов е ползвало най-скромно и най-малко услугите на авиоотряда.

Основните критики на Владислав Горанов бяха, че всяко заседание на комисията се превръща в евтино политическо воайорство, което има за цел да отклони вниманието от куп несполуки на правителството.

Според него председателят на комисията Венцислав Лаков не прави достатъчно усилия да обобщи най-важното, а именно броят полети и тяхната цена. Вместо това той измисля сензация след сензация, като например изнасяне на пари с чували, превозване на фолкпевици и други всевъзможни глупост, коментира Горанов.

Отказът от сравнение с минали период бе наречен от Горанов нескопосан опит за реваншизъм. Московски и Горанов призоваха комисията да спре да работи ,докато прокуратурата не си свърши работата и не си каже думата дали има други извършени престъпления. Дотогава можем дълго да спорим за моралната страна на нещата. Според него новият формат на Тройната коалиция вместо да се занимава с мерки за бизнеса, занимава хората с „пикантни истории от живота на политиците".

Горанов се обяви против желанието всички да са маскари и настоя, че трябва да се накарат хората да развиват икономиката, а не да стоят пред парламента и да се настройват против всички политици.

Московски и Горанов подчертаха, че не са тук, за да си мерят полетите, а защото не искат всеки вторник пресконференцията след заседанията на комисията да се превръща в политическо воайорство, в омаскаряване и занимаване на обществото с пикантерии.

Двамата депутати от ГЕРБ получиха въпрос и за обсадата на къщата на техния лидер Бойко Борисов. Според Ивайло Московски това е тероризъм и е странно защо МВР досега не се е самосезирало.