Стотици стачкуващи гърци блокираха най-голямото пътническо пристанище в Европа, намиращо се в Пирея, съобщава РИА Новости.

Членовете на комунистическия профсъюз буквално са „пленили" фериботите и възпрепятстват тяхното отплаване. Това е и причината стотици гърци да не могат да отпътуват по избраните от тях дестинации.

По-рано съдът обяви стачката за незаконна, но синдикалните членове отсякоха, че не признават това решението. До момента не се е наложила намеса на полицейските служители.

Протестните действия, които са продължение на стачките от миналата седмица, са организирани заради жестоките икономически съкращения, които правителството на Гърция предприе в замяна на предоставените заеми за стабилизиране от ЕС и МВФ.

Планирани са и масови демонстрации в центъра на гръцката столица Атина, организирани от комунистическите профсъюзи, както и от най-големия синдикат на държавните работници ADEDY.

Чиновниците излизат по централните градски улици със скандирания, насочени срещу предстоящата либерализация на пазара на труда, намаляване на заплатите и увеличаване на данъците.

 „Всички заедно се противопоставяме на ограбването на нашите доходи, както и срещу премахването на нашите пенсионни и осигурителни права", заявиха представители от ADEDY.

От синдикатите съобщиха, че в протестните действия с тричасова стачка ще се включат и железопътните служители. В резултат на това голяма част от влаковете няма да пътуват по редовните линии. Все още не е обявено дали и служителите на метрото в Атина също ще покажат своята съпричастност, както направиха миналата седмица.

Продължават протестните действия и на учителите в страната. Те се обявиха против предлаганата от правителството система за оценка на трудовото им представяне и категорично заявиха, че не толерират контрола от страна на министерството на образованието.

Учителите протестират срещу предстоящата система за оценка на работата им и казват, че не толерира контрола на Министерството на образованието.

Многодневна стачка започват и адвокатите и юристите, които заявиха, че не възнамеряват да се върнат по работните си места преди 7 юли.