В първото си публично обръщение в САЩ папа Франциск обърна внимание на „религиозната свобода", отношенията между католическите епископи и администрацията на президента Барак Обама и климатичните промени.

Франциск, който пристигна вчера във Вашингтон, където беше посрещнат официално от президентското семейство, изнесе кратка реч в Белия дом в присъствието на Барак Обама.

Папата каза, че американските католици са отдадени да изградят „наистина толерантно и приобщаващо" общество, но предупреди, че всяко усилие да се изгради такова общество трябва да „уважава дълбоките притеснения на католиците и техните права за религиозна свобода".

Припомняйки предупрежденията на американските епископи, папата поясни, че американците трябва да бъдат „бдителни", за да „запазят и защитят тази свобода от всичко, което би я застрашило или компрометирало".

Според него именно свободата остава едно от най-ценните неща на САЩ.

Папа Франциск засегна и темата за климатичните промени.

„Господин президент, намирам за много насърчително това, което предлагате като инициатива за намаляване замърсяването на въздуха", поясни той и добави, че климатичните промени са „проблем, който не може повече да бъде прехвърлян на бъдещото поколение".

„Когато стане въпрос да се грижим за нашия „общ дом", ние живеем в решителен исторически момент. Все още имаме време да направим нужните промени за устойчиво развитие", заяви Франциск.

„Знаем от нашата вяра, че „Създателят не ни е изоставил, Той никога не е изоставял своя любящ план или да се разкайва, че ни е създал". Човечеството все още има възможност да работи заедно за изграждането на нашия общ дом", продължи още духовният лидер на Римокатолическата църква.

Той призова американския народ и тази „велика нация" да подкрепят усилията на международната общност за защита на „нашия уязвим свят".


От своя страна американският президент се обърна към папата и каза, че неговото послание за „любов и надежда вдъхновява толкова много хора в нашата страна и по света".

Обама припомни, че това е първата визита на папа Франциск в САЩ и че той е първият духовен водач на католиците по света, който споделя чрез „Туитър" енциклика (папско послание до всички католици - б.р.).

„Това, което е истина за Америка, е истина за света. От препълнените улици в Буенос Айрес, до отдалечени села в Кения, католическите организации служат в полза на бедните, затворниците, изграждат училища и домове, ръководят сиропиталища и болници. И докато Църквата се бори да скъса веригите на бедността, дава глас и надежда, които искат да скъсат веригите на насилието и потисничеството", подчерта Обама.

Президентът на САЩ също похвали „уникалните качества" на папата.

Във вашето смирение, вашата простота, нежните думи и щедростта на духа ние виждаме жив пример за ученията на Исус, лидер, чиято морална власт идва не само чрез думи, но и чрез дела, добави Обама.

Вие ни напомняте, че „най-силното послание на Господ" е милостта. Това означава посрещане на чужденеца със съчувствие и с открито сърце - от бежанеца, който бяга от войната, до имигранта, който напуска дома си да търси по-добър живот. Това означава показване на състрадание и любов за маргинализираните и отхвърлените, тези, които страдат и тези, които търсят изкупление, продължи Барак Обама.

Той благодари на Франциск за „безценната подкрепа за нашето ново начало с кубинския народ" и за „гласът срещу смъртоносните конфликти".

След посещението си в Куба папата започна едноседмична обиколка в САЩ. Той ще посети Вашингтон, Филаделфия и Ню Йорк. Утре сутринта се очаква да изнесе историческа реч пред Конгреса на САЩ, а в петък ще говори пред ООН в Ню Йорк.