Действията на ГЕРБ от последните дни не целят да покажат, че могат да приемат законовите си предложения и без подкрепата на партньорите си. Това уверение направи в ефира на Дарик председателят на парламента Цецка Цачева.

Убедена съм, че решението за пенсиите е добро - няма място да се говори за принуда и национализация. Който иска, ще остане в пенсионния фонд, в който е в момента. Тези, които искат да се преместят, ще са активните, останалите ще си останат във фонда, в който са сега, обясни Цачева принципа на модела, който депутатите приеха на среднощно заседание.

За парламентарния шеф основният проблем около бюджета за следващата година се корени в това, че той е внесен и гласуван късно поради проблемите около актуализацията на парите за отиващата си 2014 година.

Цачева обясни още, че няма как ГЕРБ да се откаже от плоския данък, каквото условие постави лидерът на столетницата Михаил Миков, за да подкрепи кабинета.

Оказа се, че Цачева е доволна от факта, че след предсрочния вот на 5 октомври партията й се е опитала да започне нов начин на контакт и с партньорите, и с опозицията. Въпреки това обаче според нея още сме далеч от онази стабилност в политически план между политическите сили, която да доведе до спокойствие сред гражданите.

Цел за 2015 година за Цачева ще бъде да посъветва всички депутати „да бъдем малко по-смирени, да вършим работата си с по-малко емоция и личностно противопоставяне".