Ако ГЕРБ поканят БСП на сериозен политически разговор, червените ще участват в експертните консултации. Това стана ясно от пресконференция на лидера на партията Михаил Миков след Изпълнително бюро на столетницата.

Продължаваме да отстояваме позициите, заради които сме получили доверието на избирателите, каза той.

БСП обаче била отговорна към съставянето на правителство. Червените настояват за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, семейното облагане, реиндустриализация на българската индустрия, реализация на енергийните проекти и други.

Социалистите настояват и за реформата в здравеопазването. Михаил Миков е изненадан от дискусията, която тече за въвеждане на образователен ценз при гласуване, а не върви дебат за премахване на неграмотността. Според него държавата и политиците са отговорни за разрешаване на този проблем.

Лидерът на социалистите не пропусна да върне забележката на лидера на ГЕРБ, че БСП отива в миналото. Що се отнася до историческите бележки на доктор Борисов, не ние актуалните политици трябва да имаме самочувствието да даваме исторически оценки, смята Михаил Миков. БСП неведнъж, по думите му, е изпращана в миналото. Аз съм от поколението, което помни лозунгите „БСП в Сибир", каза лидерът на социалистите.

Попитан готови ли са червените да седнат на масата на преговорите, той каза, че социалистите ще преговарят под условие - „стига масата да не се разбира като софра, а да се разбира като отговорност и принципност на всяка политическа сила". Ние ще участваме в консултации, ако бъдем поканени, отново каза лидерът на червените.

Що се отнася до отстъпките, на които левицата е готова, Миков е категоричен: „Нужна е взаимност". Партиите можело да отстъпят дотам, докъдето се простира тяхната идентичност. В последното десетилетие аритметиката вземаше връх над политическата отговорност, каза още лидерът на БСП. Трябва да върнем политиката на мястото й - на мястото на принципите, убеден е той. Според него само така избирателите ще се върнат към урните.

Няма да има промяна в състава на преговорния екип на червените, по думите на Михаил Миков. Ако ГЕРБ променят състава на техния екип, тогава и червените ще включат още хора. Ако Бойко Борисов се включи в разговорите и Миков с удоволствие щял да се присъедини.

Не стана ясно обаче дали столетницата ще остане опозиция. Медиите останаха с впечатление, че в редиците на червените има отстъпление от категоричната им позиция да са опозиция. Въпросът за опозицията се решава, когато бъде свикано Народното събрание, каза Михаил Миков. Този въпрос се определял и от съставянето на кабинета. Сега сме в етапа на предварителни консултации, посочи той.

Отговор медиите не получиха и след пресконференцията по този въпрос. Запитан дали БСП ще е опозиция, лидерът на партията отговори: „Предстоят консултации, но също така трябва да сме наясно, че ние споделяме позицията, че в този парламент, тези, които самоопределят себе си като десни партии, като центристки, като либерални, са количество значително по-голямо от тези, които справедливо или претенциозно дефинират себе си като леви".

Към какво правителство се върви, щяло да се види като се връчи мандатът на партията победител. Няма да искаме постове, този въпрос не е поставян на този етап, каза той. По-важна била програмата на следващото управление. Въпросът за разпределяне на постовете за нас не е актуален, изтъкна Миков. По повод дали ще има предварителни срещи с АБВ преди консултациите с ГЕРБ, лидерът на БСП каза, че АБВ не били леви. Лош стил е да се сватосват едни или други партии, смята Миков.

Стана ясно още, че днес не са обсъждани промени в състава на Изпълнителното бюро. Михаил Миков обаче събира депутатите на столетницата, за да се подготвят за работата си в законодателния орган. Председател на Парламентарната група на БСП в 43 НС ще е Михаил Миков.