Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е убеден, че сделка с кредиторите (МВФ, ЕЦБ и ЕК) ще има в понеделник, ден след референдума за предложенията им. Това заяви той в интервю за телевизия ЕРТ.

Той хвърли вината за затворените (от понеделник) гръцки банки отново върху кредиторите и повтори познатото обвиние в изнудване. По думите му, правителството е изнудвано, за да гласуват избирателите с "Да" на рефрендума. Това, според него, е лошо решение и тежък момент за Европа.

Въпросът на допитването гласи: "Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено на (заседанието на) Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?"

Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да". Припомняме, че гръцкият премиер Алексис Ципрас призова избирателите да гласуват с "Не".

Референдумът в неделя не e свързан с това дали оставаме в еврозоната или я напускаме, каза той в обръщението си.

Вчера Еврогрупата реши да спре преговорите с Атина до провеждането на референдума и оповестяването на резултатите му. Германският канцлер Ангела Меркел по-рано изрази същото мнение.

От писмо на Ципрас до кредиторите във вторник стана ясно, че ще приеме представените миналият уикенд предложения на кредиторите за удължаване на спасителната програма с шепа малки промени.

Въпреки че спасителната програма изтече и това означава, че удължаването й не е на масата за преговори, новото писмо на Ципрас може да служи като база за ново споразумение с кредиторите в следващите дни.

Междувременно стана ясно, че рейтинговата агенция "Мудис" е свалила още кредитния рейтинг на страната на Baa3 след последните събития около гръцкия дълг. Агенцията обяснява оценката си с намаляващата вероятност да се постигне споразумение.

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард поиска от гръцките власти "повече зрялост" в интервю за CNN. Трябва да се проведат реформи, настоя тя и сравни ситуацията със страни като Испания или Ирландия. Но тя уточни, че по отношение на данъчната система по-богатите трябва да поемат тежестта.