БСП започна да вади далаверите на управлението на ГЕРБ. Първият сигнал е за обществена поръчка за изграждане на отсечка от метрото от Обеля до пътен възел Надежда.

Фактите представи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той изтъкна, че ГЕРБ са се обявили за прозрачност на управлението, а в същото време начинът, по който се провеждат търговете на Столична община категорично противоречи на намерението за прозрачно управление.

По думите на Сергей Станишев при предварителната техническа оценка се поставят редица изисквания към фирмите, участващи в процедурите, но общината толерира фирми без опит в изграждане на метро.

Станишев посочи още че фирмите с опит във високото и пътно строителство получават максимална оценка от 18 точки, а фирми с голям опит в строителството на метро получат от 5 до 9 точки.

Още от предварителния етап на тръжната процедура се прави всичко възможно тези фирми, които имат опит в строителство на метро да бъдат отстранени и поставени в неблагоприятно положение, категоричен е председателят на БСП.

Също не са спазени критериите за финансирането - без никакви ясни критерии и оценки някои фирми получават максимална оценка, като търгът за отсечката на метрото се печели от консорциум Метро Билд, посочи още лидерът на червените.

Сергей Станишев е категоричен, че и двете фирми, които са част от консорциума, нямат опит в изграждането на метро.

Метро Билд печели търга с оферта от 53 млн. лв., като са отстранени оферти от 50 млн. лв., а дори и по-ниски.

Димчо Михалевски, бивш зам.- министър на регионалното развитие и благоустройство, от своя страна е категоричен, че при тази поръчка не са спазени изискванията на възложителите.

Той смятат още, че в случая има нарушение на процедурата.

Червените няма да подават сигнал в прокуратурата, тъй като компетентните органи могат да се самосезират.