Една от ключовите цели на Европейския съюз в сферата на енергетиката е т. нар. стратегия 20/20/20. Това означава - с 20% да се увеличи делът на ВЕИ, с 20% да се намали енергоемкостта на продукцията и с 20% да се увеличи енергийната ефективност.

Целите 20/20/20 не могат да се изпълнят без все по-масовото използване на природен газ от ЕС. Това обясни Петър Попчев, посланик със специални поръчения по енергийна сигурност и изменение на климата и национален координатор за проекта „Набуко" в МВнР.

ЕС е най-големият вносител на природен газ в света, допълни той.

Голяма част от общия европейски пазар се оказва уязвим от намалената сигурност на газовите доставки, коментира Попчев. Затова и е необходима диверсификация на доставките. Тя от своя страна, според него, може да се превърне в икономическо или геополитическо предизвикателство за общността.

Проектите от Южния коридор са предназначени да диверсифицират трасетата на газ. „Набуко" е проектът, който има потенциал да диверсифицира източниците, трасетата и доставките на газ за Европа.

Петър Попчев изтъкна, че Южният коридор има резерви, които ще гарантират сигурността на доставките години напред.

През 2008 година резервите от природен газ на страните, попадащи в Южния коридор, са били 90,6 трилиона кубични метра газ. За сравнение, резервите на Източния коридор (Русия) са били 44 трилиона.

Попчев подчерта, че „Набуко" ще се захранва с 1 трилион кубични метра. Той прогнозира, че страните, които попаднат в обхвата на проекта, ще претърпят "бурно икономическо развитие". Тук, според него, важна роля ще изиграе българската енергийна дипломация. България категорично трябва да участва в проекта, изтъкна Попов.

Страната ни, по думите му, има стратегическо предимство пред редица останали. България е член на НАТО и ЕС, има излаз на Черно море. Също в силна позиция се намира и южната ни съседка Гърция, посочи той.

Затова двете балкански страни трябва заедно да участват в проекта. За България ползите, според него, ще са големи и страната ни трябва да настоява да участва в „Набуко".

От думите на Петър Попов страна още ясно, че участието на страната ни в проекта не е задължително. Тръбите могат да минават и само през гръцка територия.