Хазартът не носи полза за бюджета и аз съм за забрана на хазартните игри.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов, запитан дали подкрепя идеята на СДС да бъде наложен акциз върху хазарта  или  да бъде обложена с по-високи данъци хазартната дейност.

„В момента от облагането на хазарта в страната влизат малко пари, но щетите са огромни. Тези хора, които лобираха хазартът да е свободен от акцизи, излъгаха, че ще има приходи към бюджета, а държавата не получава пари от това.", каза Костов.

Лидерът на ДСБ Иван Костов не одобрява идеята на министър Симеон Дянков фискалният резерв да се депозира в български банки.

Той обясни, цитиран от БНР, че ролята на резерва е да гарантира отвън стабилността на цялата държава, а не да носи приходи.

Иван Костов препоръча финансовият министър да се замисли как по-добре да управлява резерва и тогава ще може да вдигне лихвите, защото това не е проблем на банковата ни система, каза лидерът на ДСБ.

Според Костов ако идеята бъде реализирана, това ще ограничи възможностите на правителството да реагира, ако кризата го изправи пред сериозни предизвикателства.

А ако някоя от банките, в които е депозиран част от резерва, фалира, правителството ще трябва да я спасява с наливане на пари, но тези пари предварително ще бъдат изхарчени. Иван Костов определи ситуацията като тежка бюджетна криза.

По-думите му, ГЕРБ не е могъл да се организира и да актуализира бюджета, така че да се гарантират заложените разходи за жизненоважните сфери като здравеопазване и образование и да се намалят на други.

Част от фискалния резерв, който е 8 милиарда лева, може де бъде депозиран в търговски банки при по-изгодна лихва.
Това предложи вчера министърът на финансите Симеон Дянков.

Според него, парламентът трябва да реши как да се изразходват натрупаните близо 700 милиона лева в БНБ като резерв на Здравната каса.