Аргументът за нова Берлинска стена не успя, коментират руски медии
Сръбският Конституционен съд: До няколко дни Сърбия става независима
Външно официално подкрепи независимостта на Черна гора
Сръбските издания за референдума в Черна гора
Сръбската армия зачита волята на гражданите на Черна гора
За Кралство Сърбия е време, твърди Вук Драшкович
ЕС хвали Черна гора за референдума за независимост

ПОСЛЕДНО:
Референдумът в Черна гора е успешен, обяви председателят на комисията за референдума Франтишек Липка, цитиран от Ройтерс.
55.4 % от черногорците са гласували за независимост във вчерашния референдум, като така са постигнали мнозинството, поставено от ЕС за признаване на резултата от референдума.
Участието в референдума е било 86,3%.

Премиерът на Черна гора Мило Джуканович обяви тази нощ независимостта на Черна гора, предадоха информационните агенции.

Дами и господа, позволете ми да ви съобщя, че по волята на гражданите си Черна гора възстанови своята независимост, каза Джуканович пред сградата на черногорското правителство, където беше и изборният щаб на блока за независимост.

Той призова съгражданите си към търпение и посочи, че привържениците на опцията за независимост са спечелили 55.5 на сто от гласовете на базата на преброени 99 процента от бюлетините.
Остана да се преброят гласовете в още няколко общини в Подгорица, но те не могат да поставят под въпрос резултата, посочи Джуканович.

Премиерът изтъкна, че за независима Черна гора са гласували 45 000 граждани повече, отколкото за другата опция - оставането в една държава със Сърбия.

Той честити и независимостта на Сърбия и благодари на всички, които са гласували, защото "с участието си в референдума са помогнали този успех да бъде реализиран в съответствие с най-високите европейски стандарти".

Джуканович подчерта, че в Черна гора няма победени и победители и каза, че новата независима държава Черна гора ще стане нов член на ООН и претендира да стане пълноправен член на Европейския съюз.

Председателят на управителния съвет на ЦЕМИ Джуро Стоянович, каза, цитиран от БТА, че референдумът е протекъл по демократичен и честен начин и отразява волята на гражданите.

Избирателната активност на референдума за държавния статут на Черна гора е била 86,1 процента, съобщи на пресконференция председателят на републиканската комисия за референдума, словашкият дипломат Франтишек Липка.

Председателят на Демохристиянската партия на Сърбия Владан Батич, бивш министър на правосъдието призова черногорските граждани, които заемат държавни постове в Сърбия, да подадат оставки.
Той каза още, че прогнозните резултати за победата на привържениците на независимостта са показали и поражението на сръбското правителство и призова премиера Воислав Кощуница да подаде оставка и да насрочи избори за учредителен парламент на Сърбия.