Северна Корея обяви, че ще спре да спазва споразумението за предотвратяване на сблъсъци между севернокорейските и южнокорейските военноморски сили.

Това изявление е в отговор на обвиненията на Сеул, че Пхенян е виновен за потопяването на корветата "Чхонан",при което загинаха 46 южнокорейски моряци.

Незабавни физически нападения ще бъдат извършвани срещу всеки южнокорейски кораб, който навлезе в севернокорейски води, предупреди Пхенян, съобщава АП.

По-рано днес стана ясно, че Южна Корея е започнала мащабнo учениe, в което взимат участие поне десет военни кораба, съобщи БиБиСи, като цитира южнокорейски медии.

Като част от него се тестват дълбочинни заряди и корабна артилерия. Операцията цели изпробване на възможния отговор на нападение от подводници на Северна Корея.

Учението се провежда край западния крайбрежен град Таеан, намиращ се на юг от спорната морска зона между двете Кореи. Именно в този район потъна корветата "Чеонан", при което загинаха 46 души.

Международна експертна комисия стигна до заключението, че бойният кораб е бил потопен от севернокорейско торпедо. Нещо, което Пхенян отрича категорично.

Вчера стана ясно, че по предложение на Сеул руският президент Дмитрий Медведев ще изпрати в Южна Корея екип от руски експерти, които ще  се запознаят с резултатите от международното разследване за потопяването на кораба.

Провеждането на военното учение е поредният сигнал за нарастването на напрежението между двете Кореи. То ескалира, след като Сеул официално обвини Пхенян за инцидента с „Чеонан".

Южна Корея прекрати отношения със Северна Корея и наложи икономически, търговски и транспортни ограничения на съседката си. В отговор Северна Корея направи същото, като дори прекъсна телефонните връзки. Армиите на двете страни са приведени в пълна бойна готовност.