МВР иска да въведе драконови мерки за контрол по пътищата и по-високи наказания.

До ден-два от вътрешното ведомство ще предложат на депутатите да внесат в парламента промени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, в които да се инкриминират гонките, да се увеличат някои глоби и да се въведат нови наказания.

Зам.-шефът на Главна дирекция „Национална полиция" старши комисар Благородна Макева обясни на брифинг в МВР, че промените ще предвиждат превантивни разпоредби, свързани с рязка смяна на пътните ленти и използване на дневни светлини в тунел.

Припомняме, главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против идеята за криминализиране на гонките, тъй като това нямало да реши проблема. Още...

Ще скочат глобите за водачи, шофиращи след употреба на алкохол и други упойващи вещества, както и за водачи, които отказват да се подложат на проверка от дрегер или кръвен тест. Ще бъдат наказвани и шофьори, които превозват пътници без поставени предпазни колани.

Наказанието на шофьори, каращи след употреба на упойващи вещества, ще бъдат в две категории - от 0.2 до 0.7 промила и от 0.7 до 1.2 промила. Старши комисар Макева обяви и че ще има наказания за собственици на автомобили, които предоставят колите си на употребили алкохол шофьори или на неправоспособни такива.

Ако предлаганите от вътрешното ведомство промени влязат в сила младите шофьори, които за първи път се сдобиват с книжка, ще разполагат с 1/3 по-малко контролни точки за първите две години.
Проектът на МВР и на Министерство на правосъдието предвижда и за първите 24 месеца шофьорски стаж водачите да разполагат с 26 контролни точки вместо 39, което трябва да ги стимулира да бъдат по-внимателни на пътя, тъй като по изчисление на МВР за първите 8 месеца на тази година младите шофьори са убили два пъти повече души от изминалата 2014 година.

Скачат глобите и то два пъти за надвишаването на скоростта съответно с 30, 40 и 50 км в час. Наказателна отговорност ще се носи за превишаване на позволената на пътя скорост с над 60 км. в час като закон ще предвижда наказание от лишаване от свобода от 1 до 3 години.

От МВР искат и въвеждането на две нови административни мерки, а именно отнемане на табелата на превозното средство и на разрешението на съответния автомобил да участва в пътното движение за срок, зависещ от самото престъпление.

От правосъдното ведомство пък планират промяна в Наказателния кодекс, която да включва нов състав, инкриминиращ незаконните гонки - нарушение на обществения ред, чрез използване на моторно превозно средство. Наказанието за участниците и организаторите в гонки ще бъдат едни и същи - от 1 до 6 години лишаване от свобода и налагане на глоба.

Така на практика, ако има възмутени граждани и съседи от вдигане на шум чрез автомобил, водачът може да бъде даден на съд. Отговорност няма да носят обаче онези участници в подобен тип престъпление, които са уведомили властите за неговото извършване.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обобщи предложенията като „добре свършена работа" и нарече проекта „точно адресиращ проблемите". По думите й от настоящата ситуация може да излезем само с повече контрол и високи наказания.
Тя се надява депутатите по-бързо да одобрят предложенията, за да може текстовете да влязат в сила възможно най-скоро.

„Няма да се откажем от строгия контрол по пътищата. Констатираме сериозни нарушения и в нашето редици", призна Бъчварова. Признанието й се отнася към видеото, на което се вижда как полицаи насочват автомобили в насрещното движение при обработване на пътнотранспортното произшествие.
От МВР уточниха че по случая вече се води проверка и към полицаите ще бъде взето „дисциплинарно отношение".

Бъчварова помоли за обществено разбиране и подкрепа що се отнася до новия проект.