Истинският международен натиск срещу Либия е закъснял не с 2 или 3 седмици, а с години.

Това заявава президентът Георги Първанов в свое становище по либийската криза, разпространено от пресцентъра на Дондуков 2.

В късния следобед държавният глава събра на кратко съвещание ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, ген. Любомир Ангелов, зам.-началник на НРС и Веселин Иванов, изпълняващ длъжността директор на служба "Военна информация".

Според Георги Първанов едва ли има някой по-заинтересован от нас, българите, от отстраняването на режима на Кадафи, тъй като години наред шестима невинни български граждани страдаха от произвола на либийския режим.

Президентът смята, че България не трябва да участва във военната операция, но трябва да подкрепи всички действия за преодоляване на хуманитарната криза.

Държавният глава се надява, че обявените днес на срещата в Париж намерения в изпълнение на резолюцията на ООН ще защитят цивилното население и няма да бъдат допуснати жертви.

По-рано днес военният министър Ангелов коментира в парламента, че България не може да предостави самолети за осигуряване на зоната, забранена за полети в Либия, защото българските самолети МиГ-29 и МиГ-21 не са съвместими с натовските самолети.

Министър Ангелов разясни, че страната ни има готовност да изпрати една фрегата, която да участва в налагането на въоръженото ембарго по море, като това е въпрос, който ще бъде обсъден и решен в Министерския съвет.

Готови сме за участие в хуманитарна операция, която ще проведе НАТО и ЕС, с изпращане на медицински екипи на границите с Египет и Тунис, информира още военният министър.

По думите му засега няма искане към нас за изпращане на военни сили и няма необходимост да се използват бази на НАТО в страни като България, които са толкова отдалечени от Либия, при евентуални военни действия на Алианса спрямо Джамахирията.

Има бази в Италия, Испания, на гръцкия остров Крит, които са по-близо до Либия и от стратегическа гледна точка е по-удачно те да бъдат използвани, уточнява военният министър.

Междувременно от Министерство на външните работи съобщиха, че страната ни разглежда възможностите да подкрепи действията на международната общност в изпълнение на резолюция 1973 на Съвета за сигурност. Решенията за това ще се вземат след приключване на обсъждането в НАТО и ЕС.

Режимът на Кадафи вече няма легитимност, той е непредсказуем, нерационален и с него преговори не могат да бъдат водени, заяви външният министър Николай Младенов.

Той допълни, че приоритет на всички остава прекратяването на сраженията в Либия, както и прилагането на резолюция 1973 на СС на ООН.

По думите на Младенов в следващите дни има три опции, които трябва да бъдат разглеждани - забранената за полети зона, операция по прилагането на санкциите срещу режима на Кадафи и хуманитарната операция, която трябва да се извърши за защита на гражданското население.

Министър Младенов очаква през следващата седмица да се проведе и заседание на Съвета по сигурност към МС, за да може след като приключат дискусиите в НАТО и в ЕС, българското правителство да вземе решение за евентуален български принос.