След като председателят на македонския парламент Трайко Веляновски поиска от парламентарната трибуна на българското Народно събрание подкрепа за присъединяването на Македония към ЕС и след разговорите му с председателя на парламента Георги Пирински, от опозицията категорично се противопоставиха.

Със специална декларация на парламентарната група Движение „Напред" председателят й Красимир Каракачанов заяви от парламентарната трибуна, че държава, която преследва собствените си граждани, които се самоопределят като българи, няма място в ЕС.

Държава, която краде и нагло фалшифицира учебниците си по история, идеалите на стотици български национални герои и възпитава омраза към България и българския народ, не е готова за членство в ЕС и НАТО, категорично заяви Каракачанов и посочи примери за репресии и за агресивната политика, която води Македония срещу всичко българско.

По думите на Каракачанов десетилетия наред там се извършва систематично заличаване на българските материални и духовни паметници, включително унищожаване на войнишките паметници.
„Ясно трябва да кажем на управляващите в Скопие - пътят на Македония към Европа минава през зачитане на правата на българите в Македония", подчерта лидерът на ВМРО.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински каза след разговора си с Трайко Веляновски, че са споделили еднозначното разбиране, че задача на двата парламента и депутатите е да утвърждават обърнатия напред поглед, както и да се стараят да не допускат случайни непроверени съобщения да тровят атмосферата.

В тази връзка Пирински добави, че е останал доволен да чуе от Трайко Веляновски неговото твърдение за пълната несъстоятелност на появили се съобщения напоследък за намерения за манипулации с гробове на загинали български войници на територията на Република Македония.

Пирински каза още след срещата, че с Трайко Веляновски са споделили разбирането, че обща перспектива за двете страни е европейската.

По думите на Пирински, той е потвърдил готовността на България да сподели своя опит и да взаимодейства с Македония в процеса на присъединяването.

Председателите на двата парламента са потвърдили и намерението да се даде парламентарна подкрепа за реализацията на Коридор №8.

Трайко Веляновски е потвърдил поканата да се състои среща в Скопие за подписване на съвместно писмо за осъществяването на проекта. Георги Пирински изрази надежда това да бъде потвърдено и от другите страни.