Случващото се в банковия и финансовия сектор в страната коментира на пресконференция Борислав Борисов от АБВ. След публикацията за одита в Корпоративна търговска банка, с която БНБ направи свето изявление с представянето на цифрите, са се появили много въпроси.

Той обясни, че в информацията на БНБ има противоречия, тъй като по време на одита КТБ е била в добро състояние, а след това изведнъж рухва. Как така БНБ е изненадана, попита финансистът, като констатира, че управата на БНБ е проспала този момент - тя сама да я постави под надзор.  Борисов изведе две хипотези - или управата на БНБ е работила безотговорно, непрофесионално и некомпетентно, или мълчаливо със своето бездействие е подкрепяла този процес на срутване на банката.

Съзнателното бездействие, по думите му, цели да се предизвика криза в банковата система. Това обаче означава икономическа и социална криза, удар върху спестяванията. „Икономическата криза няма как да не прерасне и в политическа криза", категоричен е той.

АБВ се е обединила върху едно решение, а именно да бъде създадена независима работна група, която трябва да провери ефективността на банковото законодателство и правилно ли е действалата БНБ в тази кризисна ситуация.

Предлагаме тази независима експертна група да провери действията на БНБ по целия този случай, да бъде оглавена от експерти от европейския банков орган и Европейската централна банка", обясни Борисов.

По отношение на актуализацията на бюджета, финансистът коментира, че в рамките на съществуващия бюджет може да се направи, само ако има разкрити вътрешни резерви.

По думите му такава криза устройва всички, които имат големи кредити, тъй като те изчезват. Борисов направи сравнение с времената на пирамидите и кредитните милионери, на покриване на големи и неутрализирани кредити, за които времена се е смятало, че са отминали.

Попитан дали бюджетът на НЗОК трябва да се актуализира, финансистът обяви, че  се доверява на по-добри финансисти от себе си.  Ако се намеря такива резерви, тогава може да стане актуализацията на НЗОК",  категоричен е Борисов.

Според Румен Петков, ако се говори за характера на управление на БНБ и в частност като управител Иван Искров, трябва да се знае какво е станало с печатницата на БНБ. „Чия собственост е тази печатница и как са разпределени дяловете в нея? Има ли български субект в тази печатница", попита той.

Стана ясно още, че АБВ се задейства по организацията на кампанията за предсрочните избори. На днешното заседание на АБВ са обсъдени въпроси около структурата на партията, подготовката за изборите, но на дневен ред е била и темата за банковия и финансовия сектор. Структурирането на ръководните органи на партията е в два аспекта - партийното строителство и изграждането на структурите на партията в отделните региони и утвърждаването на националния предизборен център.

След заседанието Румен Петков от АБВ обясни, че партията на Георги Първанов има два типа ръководни органи. Единият е свързан с комисии, имащи отношение към партийното устройство и развитие. Идейното развитие на партията ще оглавява Андрей Божилов, организационното и кадровото развитие на АБВ ще бъде ръководено от Бойко Радоев, а работата с другите политически партии и структурите на гражданското общество ще се ръководи от Росица Янакиева.

Останалите комисии са с изцяло политически характер. Водачът на евролистата на АБВ от проведените избори през май Ивайло Калфин ще застане начело на Комисия за управленските проекти, предизборните платформи и посланията.

Петков обясни, че комисията касае укрепване на държавността и институциите, реформиране и развитие на политическия модел, уточнявайки, че става въпрос за модерно управление и институционални реформи, начин на избор на главен прокурор на ВСС и на първо място чрез президентска република.

Важна и ключова е и комисията, която ще се занимава с демографската политика. Тя ще бъде ръководена от проф. Борислав Борисов и ще бъде разделена на  две основни подкомисии: Социална политика и Икономика и иновации. Певицата Николина Чакърдъкова, която по време на предизборната кампания изнасяше концерти с АБВ, ще оглави Комисия за развитие на културно-историческото наследство. Комисията за европейската интеграция  ще се ръководи от Полина Попова, а за медиите - от Севда Димитрова. Работна група ще се занимава със защитата правата и свободите на симпатизантите на АБВ, както и на всички български граждани като цяло, от политически или друг тип преследвания.

Националният предизборен център има осем направления на своята работа. „Ние се стремихме да концентрираме работата си от гледна точна на ефективността", обясни Петков.

Кампанията за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 5 октомври, АБВ ще проведе в два етапа. Първият етап на кампанията практически започва днес, а в същностния период започва вторият етап.

Основната задача на Националния предизборен център е до края на този месец да предложи за утвърждаване правилата и критериите за номиниране на народни представители, а в периода до средата на месец август трябва да бъдат структурирани регионални предизборни центрове.