Десетки хиляди представители на профсъюзи, организации за защита на околната среда, правозащитници, благотворителни организации и студенти участваха в протестен поход в Лондон преди срещата на Г-20.

Организатор на митинга е съюзът, наречен "Преди всичко са хората".

Техните искания са да бъдат взети мерки за решаване на проблемите с бедността, климатичните промени и работните места, съобщи Би Би Си.

Предвидени са засилени мерки за сигурност в случай, че протестът доведе до насилие, Според полицията засега всичко минава относително спокойно и без арести.

Някои от протестиращите описват атмосферата като „карнавална".

Преминавайки пред тежко охраняваните врати на „Даунинг стрийт" протестиращите са скандирали с насмешка „Радвайте се на извънредното работно време".

По думите на репортер на БиБиСи хората изглеждали видимо ядосани, но атмосферата не е била напрегната.

По план протестното шествие трябва да завърши в 19 часа (българско време) в лондонския Хайд парк.

Лидерите на Г20 се събират на 2 април в Лондон, като основната тема е обсъждане мерките за противодействие на световната икономическа и финансова криза.

Припомняме, форматът на Г20 включва - САЩ, Великобритания, ЕС, Русия, Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея и Турция.