Девет държави от Централна и Югоизточна Европа са постигнали напредък в интегрирането на ромите от началото на декадата на ромското включване през 2005 г., сочи мониторинговият доклад "Наблюдение на декадата", изготвен от екипи от ромски лидери. Това съобщиха от Фондация Отворено общество.

България е на второ място сред деветте страни участнички, заради добро антидискриминационно законодателство и политика в областта на началното образование.

На първо място сред деветте страни участнички е Унгария, а след нас се нареждат Словакия, Чехия, Румъния, Хърватска, Македония, Сърбия и на последно място - Черна гора.

"Сътрудничеството между ромското гражданско общество и правителствата е от ключово значение за напредъка на програмата за социално включване на ромите", заявява Джордж Сорос, председател на Институт "Отворено общество".

"Докладът "Наблюдение на декадата" е ключов компонент от това сътрудничество и от гледна точка на успеха на декадата като цяло".

Декадата на ромското включване е паневропейска инициатива за ускоряване на интеграцията на ромското население в 9 държави и е най-важното средство за намиране на европейско решение за предизвикателствата на ромската неинтегрираност.

Държавите участнички включват поетите ангажименти по декадата в своите процеси на присъединяване и интеграция в ЕС, включително с използването на европейски структурни предприсъединителни фондове и в партньорство с другите членове на ЕС, Комисията и европейските институции.