"Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната (за предаването на досиетата на "Военна информация" - б.р.), не беше нужна тази помпозност". Това обяви пред bTV Методи Андреев, депутат от ГЕРБ и бивш председател на Комисията за досиетата.

Припомняме, в сряда министър Николай Ненчев оповести на брифинг, че е издал заповед военното разузнаване да предаде последните 33 хил. архивни единици на Комисията за досиетата.

"Не зная за кои дела става дума, ако са на чужди разузнавачи, това е престъпление и засяга бъдещето на националната сигурност", обяви Красимир Райдовски, бивш разузнавач на Първо главно управление.

Методи Андреев напомни какво е цялото има на Комисията за досиетата - Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. По думите му това означава, че се разкриват досиетата само на български граждани и то заемащи и заемали публични длъжности.

"Ако при предаването на военните архиви на разузнаването става дума за агентура на чужди граждани, то това е престъпление спрямо професията. Не засяга сегашната националната сигурност, а бъдещата. Едно разузнаване се върши само с хора, а кой идиот, след като знае, че в България се разнасят имена нагоре-надолу, ще се съгласи да сътрудничи", коментира бившият офицер от Първо главно управление на ДС Красимир Райдовски.

На противоположното мнение бе Методи Андреев, който изтъкна, че няма опасност за бившите разузнавачи и агенти, тъй като досега нито един от разкритите от комисията не е пострадал. Посочете ми поне един, който да е пострадал, призова той Райдовски.

След като сами си показваме задниците публично на света, от тук нататък една контраразунавателна служба лесно може да установи хората, с които разкрития шпионин е общувал. И може да си отидат невинни хора, заяви още Райдовски.

Той припомни за случай в Кайро, когато необмислени действия на българското външно министерство са довели до арест и затвор на шестима невинни хора.

Методи Андреев призова кадрите на ДС да излязат в пенсия и да си гледат внуците.

Райдовски контрира, че на принципа, на който са подбирани агентите на ДС, са подбирали и членовете на БКП, а именно такива хора са формирали ядрото на СДС.