Депутатите решиха право на гласна местните избори да имат българските граждани, които са живели в страната или в друга страна - членка на Европейския съюз, през последните 10 месеца. Отхвърлени бяха предложенията на ДПС този срок да е 6 месеца и на СДС - за 12-месечен срок на уседналост.

Народното събрание прие принципът на уседналост да е в сила за 10-месечен срок след прегласуване по предложението на Красимир Каракачанов от ВМРО.

Законът за местните избори беше приет на второ четене от Народното събрание със 120 гласа "за", 36 "против" и 15 "въздържал се". 

Според приетите промени в Закона за местните избори право да бъдат избирани за общински съветници и кметове ще имат български граждани, които нямат друго гражданствов държава извън Европейския съюз, навършили са 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели преди датата на насрочване на изборите в съответната община.

Право да бъде избран за общински съветник ще има и всеки гражданин на държава-членка на ЕС, който не е български гражданин, няма гражданство в държава извън ЕС, навършил е 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Кандидатите трябва да имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, да са живели е преди датата на насрочване на изборите в съответната община, и да не са лишени от правото да бъдат избирани в държавата-членка на ЕС, чиито граждани са.  Те трябва

с писмена декларация да заявят желанието си да бъдат избрани, реши още парламентът.

Гражданите ще имат право на един глас за общински съветници, един глас за кмет на общината, един глас за кмет на район, един глас за кмет на кметството, записаха депутатите.

Поправките бяха приети със 120 гласа "за", 36 "против" и 15 "въздържал се".