От ЧЕЗ са готови да обсъдят намаляване цената на електроенергията в Западна България от 1 април, ако бъде запазена практиката на тримесечно отчитане на електромерите.

При връщане към едномесечно отчитане обаче ЧЕЗ ще бъдат принудени да поискат по-висок процент на искано увеличение на цените от 1 юли тази година, съобщават от компанията.

Отчитането на период по-дълъг от 1 месец е работеща европейска практика, която носи ползи за компаниите и за клиентите им в дългосрочен план, подчертават от ЧЕЗ.

Те изтъкват, че необходимостта от инвестиции в мрежата бе ясно демонстрирана по време на газовата криза в началото на тази година.

Разбираме, че за много домакинства в страната наред с качеството е много важна и цената на електроенергията, особено в ситуация на световна икономическа криза, коментира Любош Павлас, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България

Поради това от ЧЕЗ считаме предложението на потребителските организации за финансови преференции, включително и намаляване цената на електроенергията за възможни в условия на запазване на тримесечното отчитане.
Това обаче ще е възможно само, ако компанията не бъде принудена да прави допълнителните разходи, свързани с преминаването към едномесечно отчитане", подчертава Павлас.