Труп на огромен черноморски делфин, изхвърлен от морето, намериха на плажа в курорта „Дюни" в близост до Созопол, предаде БГНЕС.

След проверка на РИОСВ-Бургас стана ясно, че бозайникът няма външни наранявания или липсващи части, съобщи говорителят на екоинспекцията Стефка Калъчева пред БТА и допълни, че сигналът е проверен още в петък.  Тя обясни, че от екоинспекцията имат ангажимент да събират данните като част от наблюдението на бозайника.

Тялото на делфина е изплувало на неохраняемо място от брега. Той е от вида афала, който е най-едрият от трите в Черно море и е с дължина на тялото 2 метра и 67 см.

Според експертите от РИОСВ-Бургас трупът е престоял във водата поне седмица. До това заключение стигнали заради напредналия стадий на разлагане. Те смятат още, че няма основание да се търси съдействието на МВР-ветеринар.Т
ялото на делфина остана оградено с ленти, за да бъде извозено към екарисаж.

Специалисти от отдел "Екология" на община Бургас заключиха, че делфинът е бил доста едър - около 200 кг, което налага да бъде транспортиран до Шумен или Варна, където има подобни екарисажи.

Припомняме, че само преди два дни беше открит още един мъртъв делфин. Този път на северния плаж в Бургас. РИОСВ-Бургас направи заключението, че бозайникът е починал от старост.