Майки с бебета в колички, облечени с фланелки с надпис „За мен бюджет няма" протестираха пред парламента за пренебрежителното отношение на управляващите към исканията им.

Припомняме, вчера на второ четене бе приет бюджетът на ДОО за 2013 година, в който не бяха отразени исканията на майките.

Положението е трагично. 240 лв не стигат за нищо, изтъкна една от протестиращите.
„Стигали са преди 4 години, когато хлябът е струвал 60 ст., а сега цената е 1,10 лв.", изтъкна тя и добави, че размерът на детските - 35 лв., не е променян от години.
„Майка ми ги е взимала, а аз другата седмица ставам на 25. Преди 25 години детските са били пак 35 лв."

Сред протестиращите беше и Мадлен Кирова - която има две внучета. Тя каза, че семейството на сина й изнемогва и се обърна към депутатите, че с този бюджет продължават 23-годишната политика на съзнателно унищожаване на българската нация - от бебетата до пенсионерите.

„Безработица, ниски доходи и всичко това води до физическото унищожаване на българската народност. Отказ от лечение, отказ от храна за българската народност.
Това правите вие днес отново. Отново гласувате смъртна присъда на българския народ от бебето до пенсионера", заяви тя на депутатите.

Кирчева подчерта, че това е геноцид провеждан 23 години.

На майките бяха издадени пропуски да влязат в парламента със съдействието на депутата от БСП Емилия Масларова. На входа обаче стана ясно, че не могат да пуснат децата.

Майките разказаха, че намеренията им са били потърсят възможности за среща с парламентарната група от ГЕРБ, но казаха, че нямат фиксирана среща.

Най-накрая 10 майки с колички и бебета успяха да влязат в НС. От охраната на НС по-рано обясниха, че не могат да ги пуснат, защото с тях има малолетни лица.

Като ненормално майките обясниха ситуацията, че не ги пускат в НС.
Явно имаше някакъв проблем, какъв не мога да кажа, но става въпрос за майки с деца, коментира Биляна Маринова, чието дете е на година и половина и има син на 11 години.

Категорично, Биляна не смята да има 3-то дете. Тя призова момичетата, които искат да имат деца, да обмислят много добре това си решение.

Биляна не можа да сдържи емоциите си и очите й се насълзиха. Тъжно е, подчерта тя. Обричаме нацията на гибел, смята Биляна.
Ако следващите поколения момичета решат да нямат деца, какво се случва с държавата, коментира още младата майка.

Тъжно според нея е това, че вековна държава като България си отива от глупостта на някои хора. Тя не пожела да каже на глас всичко това, което мисли за финансовия министър Симеон Дянков. Ще премълча това, което искам да му кажа, лаконична бе Биляна.

Тя спести и мнението си за Бойко Борисов, но друга майка заяви: "Няма да гласувам за него". Биляна все пак иска да сподели проблемите си с премиера, но очи в очи.
Тя е категорична, че след 7 месеца на вота ще си каже мнението. Ще направя, каквото смятам, че е добре за мен и за децата ми, коментира младата майка.

След известна обсада от страна на майките пред стаята на ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова прие поканата им  да разговарят в парламентарното кафене.

Майките и Светлана Ангелова не успяха обаче да проведат нормален разговор.
Протестиращите жени още в началото на разговора в парламентарното кафе реагираха емоциално, след като депутатката от ГЕРБ и зам.шеф на социалната комисия ги обвини, че днес са допли в НС, подтикнати от БСП.

Обричат се децата ни да живеят в бедност, заяви една от майките Ваня. Тя изрази всеобщата надежда управляващите да се вразумят и въпреки гласуването на бюджета на ДОО да има начин нещата да се променят в полза на децата.

Отпуснатите от ГРЕБ допълнителни 30 милиона лева за детски градици според майките ще стигнат за около 2000 деца. В София една детска градина се строи за 3 милиона лева и с парите отпуснати за тази цел ще могат да се построят само 10 детски градини. Ами останалите деца в страната, попита и друга майка.

Какво накара депутатите от ГЕРБ да не приемат разумните искания на майките, попита друга жена.

Отнасяме се с уважение към исканията на майките, коментира Светлана Ангелова. Майка с бебе на ръце обаче веднага й напомни, че жените нееднократно са искали среща с нея, но такава така и не се случила.

Нека не бъдем нападателни, призова депутатката от ГЕРБ и посочи, че с бунта на майките левицата си прави PR. Това ядоса жените и напрежението ексалира, като всички говореха „през глава", без да се изслушват.

Ваня взе малката си дъщеря на ръце и я вдигна пред очите на Светлана Ангелова:"Това ни подтикна да дойдем тук, това".

Държавата не е абдикирла от грижата за децата, коментира Ангелова. Майките обаче подчертаха, че 3 години майчинските не са вдигани.
Светлана Ангелова се опита да ги убеди, че именно в новите детски градини и ясли е решението на проблема, така майките по-рано ще се връщат на работа и няма да се деквалифицират.

Майките обясниха на депутатката, че тя явно не разбира проблемите им. Искате ли да ви дам 240 лева и с тях да живеете, попита майка, афектирана от чутото досега.
Недопустимо е майчинските да са под прага на бедността, допълни я друга млада жена.
Трета пък коментира, че за 3 милиона лева, с които СО строи детска градина, инвеститори строят 5 звезден хотел например.

Светлана Ангелова се оказа „засипана" от недоволнството и гнева на майките. В този момент на помощ й се притече Димитър Главчев. Може да се мисли в бъдеще по въпроса за майчинските, обясни спокойно той и подчерта, че управляващите никога не са спирали да мислят за българските майки.

Социалните разходи са най-голямото перо в бюджета, каза Главчев. Търси се баланса, посочи той и обясни, че и българските пенсионери са с ниски доходи и имат нужда от средства за оцеляване.

Той също изрази опасенията си, че майките днес са подстрекавани от опозицията, още повече, че червените депутати ги почерпиха с водичка, чай и кутия бонбони в кафето на НС.

На реплика на гневна майка, че 240 лева са крайно недостатъчни, той заяви: „А къде в бюджета парите са достатъчни".
Димитър Главчев покани майките на среща при нормални обстоятелства да видят какво може да се направи.

Ваня заяви, че очкава рекацията и среща с президента Росен Плевнелиев. Срещата най-вероятно ще е следващата седмица.