Първите американци са дошли от Сибир на една вълна преди около 23 хиляди години или в апогея на последния ледников период, показва ново изследване, цитирано от световни агенции.

Учените смятат, че те може да са останали в Северна Америка няколко хиляди години преди се разпръснат към Южна и Централна Америка.

Изследователите смятат, че тази миграция oт Сибир в Аляска е различна от пристигането на инуитите и други ескимоски народи, които се разпростират в района на Арктика преди около 5500 години.

При анализите са използвани генетични данни от коренното население на Америка. В данните са включени геноми от 31 американци от коренното население, от жители на Сибир и от жители, населяващи територии в Тихия океан. Също така са включени геноми от 23 души от Северна и Южна Америка. Гените са от период между 200 и 6 хиляди години.

Съавторът на изследването Юн Сонг, професор в Калифорнийския университет в Бъркли, отбелязва, че са необходими повече древни геноми, за да могат да определят точно датите на миграция.

Международният екип е заключил, че коренното население на Северна и Южна Америка се е разпръснало преди 11 500-14 500 години.

Изследването е публикувано в списание Science.