Дебатите в пленарна зала за бюджета на Министерството на вътрешните работи през следващата година се превърнаха отново в арена на словесни нападки между политици от различни парламентарни групи.

Тежкото обвинение, отправено от депутата от "Атака" Павел Шопов се отнасяше към бившите управляващи от ГЕРБ, а именно: "Вие от ГЕРБ няма да станете от милиционери пожарникари и от пожарникари не може да станете огнеборци".
Шопов критикува дори и лично бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и го посъветва да отиде в школата на МВР в Симеоново да изкара по един най-обикновен курс.

Обсъжданията на бюджета на МВР за предстоящата година обаче започнаха по-спокойно, когато опозицията изрази мнение, че заложените средства за вътрешното министерство са в пъти по-далеч от необходимите.

Вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов е на мнение, че са нужни поне още 100 млн. лева за МВР. "Няма как сега да бъдат изпълнени всички тези промени и задачи, както и предвидения нов закон за МВР", сигнализира Цветанов и отново повтори, че сега заложените пари няма да стигнат до абсолютно никъде за покриване на дейностите на МВР.
Екссиловият министър "захапа" отново правителството за засилената охрана от униформени полицаи около сградите на Народното събрание и на Министерски съвет.

Месечно се харчат над 2 млн. лева за охраната на днешните управляващи, на парламента, на Министерския съвет, както и на всички посещения на премиера Пламен Орешарски", се обоснова с числа Цветан Цветанов.

Неговият заместник по времето, когато беше силов министър, Веселин Вучков също се съгласи, че заделените за МВР пари са недостатъчни. Според Вучков средствата няма да стигнат за изготвянето на новия Закон за МВР, който предвижда компенсация на нощния труд на българските полицаи и пожарникари, както и осигуряване на безплатно пътуване в градски транспорт отново за всички служители на вътрешното министерство.

Бившият министър на вътрешните работи обаче постави и друга тема по отношение на бюджета на МВР, а именно, че в него не се предвижда задействането на създадения от ГЕРБ специален фонд, в който 50% от събраните глоби от недобросъвестните шофьори са отивали към програма за безопасността по пътищата.
"До 2009 година жертвите по пътищата в страната ни бяха около 1000 души. Ние спасихме годишно по над 400 човешки живота", изтъкна Цветан Цветанов.

Народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов го подкрепи като обясни, че сега жертвите по пътищата са под 600 души. "Не ви ли е мил животът на българските граждани?!", попита Иванов и посочи, че благодарение на този специален фонд  600 човека повече ще посрещнат тази Коледа.

Преди да гласуват парите на МВР за следващата година депутатите излязоха в 15-минутна почивка по предложение на ГЕРБ.

От парламентарната трибуна министърът на финансите Петър Чобанов пое ангажимент, че и през следващата 2014 година средствата, които се отделят за камери по пътищата и като цяло за превенция и безопасност по улиците, ще се изразходват конкретно за тази цел.

Отпочинали народните представители приеха бюджета на МВР за предстоящата година. 81 депутата подкрепиха така разчетените пари, 15 не им харесаха разчетите и се обявиха против, а 33-ма народни избраници се въздържаха. Предвидените разходи в бюджета на силовото министерство са в размер на 999 556 000 лева, а очакваните приходи - 174 638 000 лева.

Междувременно без дискусии бе приет бюджетът на МП. От 138 гласували, за бюджета на МП бяха 86, 25 против, 27 въздържал се.

След двудневни дебати по бюджет 2014, днес народните представители приеха ударно член 1 от бюджета, отнасящ се до заложените приходи и разходи на държавата през следващите 12 месеца.
Без дебати пък бяха приети бюджетът на Сметната палата и на Президентството.
Депутатите подхванаха и бюджета за съдебната власт, като разходите заложени в него - 434 милиона лв. - ГЕРБ определиха като санитарен минимум.
Междувременно без дискусии бе приет бюджетът на МП. От 138 гласували, за бюджета на МП бяха 86, 25 против, 27 въздържал се.
Приемането на бюджета за отбрана бе приет след остър дебат между ГЕРБ и Мая Манолова. През 2014 бюджетът на МО е в размер на 1,080 милиарда лева.
След спорове кой е по- специален НС прие и бюджетът на социалното министерство.