Сирийската опозиция е готова кризата в страната да бъде урегулирана само по либийския сценарий. Това заяви днес генералният секретар на Арабската лига Набил Ал-Араби, съобщава ИТАР ТАСС.

В изявление за египетския вестник „Ал-Ахрам" Набил Ал-Араби е посочил, че според сирийската опозиция опитите за преговори с Башар Ал-Асад за мирен изход от конфликта няма да доведат до нищо. По думите му сирийските опозиционни функционери не виждат алтернатива на военното вмешателство във вътрешния конфликт.

Според генералния секретар на Арабската лига изходът от кризата се намира върху две плоскости и в най-кратко време те трябва да бъдат разработени. По думите му първата е поддръжката на мисията на специалния посланик на ООН Кофи Анан, а втората е бързо оказване на помощ на сирийския народ, включваща медицински консумативи и оборудване, както и продукти от първа необходимост.

По-рано в Женева Анан призова Съвета за сигурност усилията да се обединят и да се действа много внимателно, защото конфликтът може много зле да се отрази на целия регион. В същото време утре Сирия ще бъде посетена от техническа мисия на ООН за обсъждане на механизма на наблюдение на ситуацията в страната.